Főcímek

Több megrázó betegség ellenszere is lehet a kávé

Ha belemerülünk a kávé és az egyes egészségügyi állapotok bonyolult kapcsolatába, árnyalt képet tárunk fel.

Üdvözöllek egy utazáson a világ egyik legkedveltebb italának, a kávénak a szívébe. Ez az ital, az egészségünkre gyakorolt bonyolult hatások sokaságát készíti el. Minden egyes kortyunkkal az előnyök és kockázatok fonalát szövi össze. Legyen szó reggeli mentőkötélről vagy alkalmi csemegéről, a kávé jó közérzetünkre gyakorolt hatásának megértése olyan felfedezés, amelyet érdemes felfedezni. A betegségek leküzdésében rejlő lehetőségektől a fogyasztásának kevésbé ismert valóságáig, ássuk bele magunkat a kávé világába, és fedezzük fel a kuncog-erlanet-el, mi rejlik kedvenc csészénk felszíne alatt.

Fekete aranynak is nevezik, és jó okkal. Az olaj után a kávé a 2. legkeresettebb árucikk a világon. A víz után a 2. legtöbbet fogyasztott ital is , de mit is tudunk valójában a kávéról? Jót tesz a szervezetünknek a kávéfogyasztás? Most ismerjük meg ennek az italnak az egészségügyi előnyeit és ártalmait.

A kávéfogyasztás egészségügyi előnyei

Áttekintés az egészségre gyakorolt pozitív hatásokról

Ez a figyelemreméltó utazás a kávé egészségre gyakorolt hatásának bemutatását tárja elénk, amely elképesztő előnyöket ismertet meg. Csodálatos módon ez a kávébab az antioxidánsok egyik királya. Kritikus fontosságú az oxidatív stressz leküzdésében, amely krónikus betegségekhez vezethet. Minden korty elárasztja a tested ezekkel a védőanyagokkal, potenciálisan megóvva a szervezetet az öregedés és a betegségek pusztításaitól.

Sőt, a fekete arany koffeintartalmának köszönhetően stimulánsként hat. Ez nem csak a mentális éberséget fokozza és csökkenti a fáradtság érzését, hanem javítja a kognitív funkciókat is. Érdekes módon a tanulmányok azt sugallják, hogy a rendszeres kávéfogyasztás javíthatja a hangulatot, esetleg csökkentheti a depresszió kockázatát.

Homemode.huA fekete és az anyagcsere egészsége közötti kapcsolat ugyanilyen lenyűgöző. A kávéfogyasztók gyakran megnövekedett inzulinérzékenységet mutatnak, ami kulcsfontosságú a vércukorszint szabályozásában, így érdekes szöget mutat a cukorbetegségről szóló vitában.
2018-ban közel 158 millió 60 kg-os zacskó kávét fogyasztottak el világszerte. A legsúlyosabb kávéfogyasztók élén az európaiak állnak, akik megelőzik az Egyesült Államokat és a brazilokat.

Kávé, fegyver a rák ellen?

A fekete arany fogyasztása megvédheti számos rák kialakulását . Azt azonban még nem tudják biztosan, hogy más betegségekre milyen hatással van. Ugyanazon étrend mellett az élelmiszerek hatásai egyénenként változnak. Másrészt nincs olyan eset, amikor a kávénak súlyosbító hatása lett volna. Az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség kijelenti, hogy napi három csésze kávé megivása felére csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát. Az ital jótékony hatással lenne a mell-, prosztata-, hasnyálmirigy-, sőt bőrrák megelőzésére is.

A kávé birodalmának, valamint a betegségek megelőzésében és a hosszú élettartamban betöltött potenciális szerepének mélyebb felfedezése olyan, mintha elhajóznánk a tudományos csodák tengerébe. A kutatások rávilágítottak a kávé védőfátyoljára bizonyos ráktípusok ellen, a máj- és a vastagbélrák pedig központi szerepet kapott, mint erről feljebb már írtam.

Ezek a megállapítások nem csupán triviálisak; a remény jelzőfényét jelentik. Jelezve, hogy a kávé kölcsönhatásba léphet testünkkel oly módon, hogy megerősíti védekezőképességünket ezekkel a félelmetes betegségekkel szemben.

A kávé gyulladáscsökkentő tulajdonságai is hősként jelennek meg ebben a narratívában, és valószínűleg szerepet játszanak a neurodegeneratív rendellenességek kockázatának csökkentésében. Az Alzheimer- és Parkinson-kór és a szklerózis multiplex, amelyek ellopják áldozataik emlékeit és mozgékonyságát, a rendszeres kávéfogyasztás visszatarthatja.

Valójában nem lehet figyelmen kívül hagyni a kávé és a hosszú élettartam közötti kapcsolatot. Számos nagyszabású tanulmány festett képet a kávéfogyasztók körében tapasztalható csökkenő mortalitásról, ami arra utal, hogy azok, akik megengedik maguknak ezt a szeretett italt, nemcsak több évre, hanem potenciálisan jobb minőségre is képesek. Mintha minden csésze kávé egy csepp életelixírt rejtene, egy hosszabb és egészségesebb élet titkát.

Ami még a Parkinson-kórt illeti, minél nagyobb a kávéfogyasztás, annál inkább halványulnak a tünetek, így a remegés és az izommerevség csökkentése révén javítja a betegek mindennapi életét. Ezek a pozitív eredmények a koffeinnek tulajdoníthatók. “A kávézás a jelek szerint összefüggésben van azzal, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata” – mondta el Donald Weaver, az intézet társigazgatója.

A kávé előnyei a szív- és érrendszeri betegségekben

A mérsékelt kávéfogyasztás (3-5 csésze naponta) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát . Jó hír még a nagy kávéivóknak is, hogy a nagyobb fogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus miatti halálozás kockázatát.

Azt vizsgálták, hogy mi ennek a magyarázta, a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő szellemi hanyatlásra.

A kutatásban részt vett a gyógyszerkémikus Ross Mancini és a biológus Yanfei Wang.
A csoport három különböző típusú kávét vizsgált: világos pörkölésűt, sötét pörkölésűt és koffeinmentes sötét pörkölésűt.

„A koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos potenciálja volt a kezdeti vizsgálatok szerint,tehát már korán kiderült, hogy nem a koffein az az összetevő, ami védelmet nyújthat” – magyarázta Mancini.

Mancini ezt követően a kávészemek pörkölése közben képződő fenil-indén molekulákat vette górcső alá. Kiderült, hogy a kutatásban vizsgált összetevők közül ez az egyetlen, amely az Alzheimernél és a Parkinsonnál megjelenő mindkét fehérjefragmens, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását is gátolja.

Mivel a pörkölésnél keletkeznek a fenil-indének, és minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik, a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabb pörkölésűnél.

Az úttörő vizsgálat után a következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, mennyire előnyösek ezek a vegyületek, és képesek-e bejutni a véráramba vagy bekerülni az agy vérellátásába. Weaver azt is kiemelte, hogy egy természetes vegyületet fejti ki ezt a hatást, és nem szintetikus.

„Az anyatermészet sokkal jobb vegyész, mint mi, és képes előállítani ezeket a vegyületeket. Ha szükség van egy összetett vegyületre, jobb ha egy növényben neveljük, aztán betakarítjuk, megdaráljuk és elkészítjük, mintha megpróbáljuk előállítani” – fejtette ki.

A tudós ugyanakkor elmondta: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket. Kutatásuk ugyan kimutatta, hogy van olyan összetevője a kávénak, amely hatékony lehet a szellemi hanyatlás gátlásában, de ez nem jelenti azt, hogy a kávéval kezelni lehetne a betegségeket.

A kávé csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A kávéfogyasztás megelőzheti a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Napi 6 csésze elfogyasztása 30%-kal csökkenti a kockázatot.

Igyál kávét, hogy tovább élj?

Egy 2017-ben 500 000 fős csoporton végzett amerikai tanulmány szerint a napi 3 csésze kávé fogyasztóinak várható élettartama hosszabb, mint azoknak, akik nem isznak kávét.

A kávéfogyasztással kapcsolatos kockázatok

A lehetséges egészségügyi kockázatok magyarázata

Azonban Janus kettős arcához hasonlóan a kávé is paradoxon elé állít bennünket. Egyrészt számos egészségügyi előnnyel jár, másrészt olyan potenciális kockázatokat rejt magában, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A kávézás olyan, mintha kardélen táncolnánk; az egyensúly a legfontosabb.

A koffein serkentő hatása ugyan jótékony hatással van az éberségre, de egyes egyéneknél a szorongás és az alvászavarok birodalmába billenhet. Az elme élénkítése és túlzott stimulálása közötti finom határvonalat gyakran a koffein iránti személyes érzékenység határozza meg. Ezen túlmenően a magas fogyasztási szint a vérnyomás emelkedéséhez vezethet, amely a szívbetegségek csendes, de jelentős kockázati tényezője. Ez különösen aggasztó lehet azoknál az egyéneknél, akiknél már fennáll a betegség.

Nem javasolt a kávé

  • Szívproblémák, mert a kávé felgyorsítja a szívritmust.
  • Gyomorproblémák a savassága miatt.
  • Magas vérnyomás.

A történet egy újabb fordulatot vesz, azzal a lehetőséggel, hogy a kávé súlyosbíthat bizonyos emésztési problémákat. Míg az ital serkentheti az anyagcserét, serkentheti a savtermelést is, ami kellemetlen érzést okoz azoknak, akik hajlamosak savas refluxra vagy gyomorhurutra. Ahogy eligazodunk ezen az összetett tájon, a bölcsesség abban rejlik, hogy megértjük ezeket a kockázatokat, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk a kávéfogyasztással kapcsolatban.

Veszélyes a kávé az egészségre?

Mint minden étel, ital fogyasztásakor, a kávéval sem szabad túlzásba vinni .

Kávé a kismamáknak

Mivel a kávé serkentő hatású, a kismamáknak nem tanácsos napi két csészénél többet inni . Ez napi 200 mg koffein adagnak felel meg. Bár egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy a kávéfogyasztás elősegíti a koraszülést, a becslések szerint több mint egy hétbe telne, mire a magzat eltávolítja a koffeint a szervezetéből.

Hatása bizonyos állapotokra, például ízületi gyulladásra

Ha belemerülünk a kávé és az egyes egészségügyi állapotok bonyolult kapcsolatába, árnyalt képet tárunk fel. Az ízületi gyulladás, egy krónikus állapot, amely fájdalmat és gyulladást okoz az ízületekben. Előfordulhat, hogy nem reagál kedvezően a kávéra.

Egyes kutatások lehetséges összefüggést sugallnak a bőséges kávéfogyasztás és bizonyos típusú rheumatoid arthritis kialakulásának fokozott kockázata között. Az elmélet azt állítja, hogy a koffein szerepet játszhat az ízületi gyulladás ezen formájával kapcsolatos immunválasz kiváltásában.

A vizeket azonban egymásnak ellentmondó tanulmányok iszapolják, amelyek közül néhány nem talál jelentős összefüggést. Ennek a sötét italnak az a kulcsfontosságú eleme, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő vagy a betegség kockázatának kitett egyéneknek gondosan ellenőrizniük kell kávéfogyasztásukat. Nekik, egészségügyi szakemberekkel konzultálva hozzá kell igazítaniuk az egészségi profiljuknak és szükségleteiknek megfelelő étrendet.

Hatások a fogak egészségére

A kávénak a fogak egészségére gyakorolt hatása egy újabb réteggel egészíti ki a jólétre gyakorolt hatások bonyolult mozaikját. A kávé lényegében egy sötét pigmentált ital, és a szokásos fogyasztása fogak elszíneződéséhez vezethet. A kávé gazdag színéért felelős vegyületek a fogzománchoz tapadnak, árnyékot vetve a gyöngyház fehérjére.

Az esztétikumon túl a kávé savas jellege rejtett veszélyt jelent a száj egészségére. A savas italok gyakori expozíciója fokozatosan erodálhatja a fogzománcot, fogaink erős védőjét, ami fokozott érzékenységhez és a szuvasodásra való hajlamhoz vezet. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell hagyni a kávét a fogak egészségének megőrzése érdekében, hanem olyan gyakorlatokat kell alkalmazni, amelyek csökkentik ezeket a kockázatokat.

Az olyan egyszerű intézkedésekkel, mint a száj vízzel való kiöblítése egy csésze kávé elfogyasztása után vagy a szívószál használata minimálisra csökkentheti a fogakkal való érintkezést, így megőrzi az ital élvezetét és a mosoly épségét.

Összefoglalva, a kávé világán átívelő Odüsszea és annak egészségre gyakorolt hatása bizonyítja, hogy milyen összetett a fogyasztással. A kávékedvelők nemcsak ízét, hanem azt is megtudhatták, hogy ez a szeretett ital hogyan fonódik össze jólétünkkel. Az előnyök és kockázatok közötti mérlegelés lehetővé teszi számunkra, hogy a kávét ne pusztán italként kezeljük, hanem társként az egészségesebb élet felé vezető úton.

Összefoglaló a kávéfogyasztás egészségügyi előnyeiről és kockázatairól

A kávé világán keresztüli utazásunk során felfedeztük a kávé csodálatos egészségügyi előnyeit, beleértve az olyan betegségeket, mint a Parkinson-kór, szklerózis multiplex, és bizonyos ráktípusok kivédésében rejlő lehetőségeket. Valamint a hosszú élettartam és a mentális éberség növelését.

Azonban átkanyarodtunk a sötétebb sikátorokon is, ahol a kockázatok rejlenek, felfedve az olyan lehetséges problémákat, mint az ízületi gyulladás és a fogak elszíneződése. Átfogó képet festve a kávé egészségünkre gyakorolt kettős természetéről.

Záró gondolatok az egészségre gyakorolt általános hatásról.

Az egészségre a kávé összetett italként jelenik meg. Hatásai eltérően csillognak az egyén egészségi állapotában, kiemelve a mértékletesség és a személyes tudatosság fontosságát. Miközben kortyolgatjuk a következő poharunkat, tegyük ezt úgy, hogy újonnan felismerjük annak mélyreható hatásait.

Ünnepeljük előnyeit, miközben éberen figyeljük a kockázatait. A kávé így nemcsak itallá válik, hanem egészségünk javára válhat, minden korty titkokat és meglepetéseket tárva fel.

Forrás: https://www.researchgate.net/institution/University-of-Toronto

Yanfei Wang Ph.D., posztdoktori kutató, mikrobiológus, molekuláris biológus. NGS; transzkriptomika; metabolomika

Lewes, Delaware, Egyesült Államok 

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?