Főcímek

TERHESSÉG ÉS SZKLERÓZIS MULTIPLEX

Az immunmoduláló kezelés abbahagyása és a terhesség kezdete között három-hat hónapos időszak javasolt .

A TERHESSÉG SÚLYOSBÍTJA A SZKLERÓZIS MULTIPLEXET?

Tudományosan igazolták, hogy a terhesség kilenc hónapja alatt jelentősen csökken a sclerosis multiplex (SM) rohamok gyakorisága. Különösen a harmadik trimeszterben csökken a visszaesések gyakorisága (körülbelül 70%-kal a terhességet megelőző évhez képest). Ezenkívül a fogyatékosság kockázatának súlyosbodását soha nem figyelték meg a terhesség alatt. Végül, a betegség lefolyása azoknál a betegeknél, akiknek több gyermekük született, nem különbözik azoktól, akiknek nem született

Homemode.hu

MEG KELL ÁLLÍTANUNK A BETEGSÉGET MÓDOSÍTÓ SCLEROSIS MULTIPLEXET A TERHESSÉG ALATT?

Az immunmoduláló kezelés abbahagyása és a terhesség kezdete között három-hat hónapos időszak javasolt . Azonban több száz beteg fedezte fel, hogy még immunmoduláns kezelés alatt terhes volt, anélkül, hogy komoly következményekkel járt volna sem az anyára, sem a gyermekre nézve, a kezelést természetesen azonnal abbahagyták, amint a terhesség kiderült.

Az immunmoduláló kezelés abbahagyása és a terhesség kezdete között három-hat hónapos időszak javasolt .

Másrészt az immunszuppresszív kezeléseknél nagyobb a kockázat . Ezért ebben az esetben három-hat hónapot kell hagyni a kezelés abbahagyása és a gyermek fogantatásához szükséges, védekezés nélküli szexuális kapcsolat megkezdése között.

A betegség bizonyos tüneti kezelései , például a baklofent vagy dantrolént tartalmazó, az izomrostok tónusát fenntartó gyógyszerek nem javasoltak terhesség alatt.

TERHESSÉG ALATTI SCLEROSIS MULTIPLEX FELLÁNGOLÁSA ESETÉN KAPHATUNK-E KORTIKOSZTEROIDOT?

Sclerosis multiplex rohama esetén a kortikoszteroid injekciós kezelést rövid kórházi tartózkodás alatt lehet megkezdeni, majd szájon át történő kezelést . Ez a kezelés nem jelent veszélyt sem az anyára, sem a gyermekre.

KELL ÓVINTÉZKEDÉS SM ESETÉN?

Nincsenek különleges óvintézkedések. A szülészorvost tájékoztatni kell az egészségügyi helyzetről, hogy elkerülje a túl hosszú vajúdást vagy a fájdalmas testhelyzeteket, és a terhesség előtt fennálló neurológiai fogyatékosság esetén pontosabb monitorozást biztosítson. A szülés epidurális érzéstelenítésében történhet . Nem igazolták, hogy a betegeknél több fellángolás fordult volna elő az ilyen típusú szülés vagy a fogyatékosság súlyosbodása után.

MEGELŐZHETŐEK-E A SZÜLÉS UTÁN FELLÉPŐ SM-RELAPSZUSOK?

Szülés utáni fellángolások (szülés után) csak az esetek harmadában fordulnak elő. Azoknál a betegeknél, akiknél a terhesség alatt vagy azt megelőzően relapszusok jelentkeztek, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő szülés után. A szülés utáni fellángolások megelőzésére a pácienstől függően többféle kezelést terveznek: nemi hormonok adása , kortikoszteroidok infúziója vagy immunglobulinok injekciója .

TUD-E SZOPTATNI EGY SM-ES BETEG?

Új kollekció

A szoptatásnak nincs ellenjavallata. Az alapkezelés folytatása ebben az esetben a gyermek elválasztása után történik.

MIKOR KELL ÚJRAKEZDENI A BETEGSÉGMÓDOSÍTÓ SM-KEZELÉST?

A kezelés újrakezdésének időpontja a betegség alakulásától, a beteg választásától és a neurológus véleményétől függ. Minden esetben lehetőség van a szülés után azonnali kezelés folytatására.

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?