Főcímek

Kérdés, hogy miért vagyunk ennyire stresszesek?

A stressz és a boldogtalanság, többször vagy kevesebbszer, de gyakorta előfordul az Életben, és nincs olyan ember, aki ezekkel ne szembesülne. A teendőnk az, hogy ezeket a helyzetet, saját magunkban valahogyan KEZELJÜK.

A stressz és a boldogtalanság, többször vagy kevesebbszer, de gyakorta előfordul az életben. Nincs olyan ember, aki ezekkel ne szembesülne.

Az a teendőnk, hogy ezeket a helyzetet, saját magunkban valahogyan KEZELJÜK.

Stressz. Unalomig rágott csont az interneten, a stressz és betegségek kapcsolata, és ezek között van az elhízás is. Azért eszünk többet, hogy a stressz érzés elmúljon, és megnyugodjunk. Máshol talán ezt a cselekvést hívják érzelmi evésnek.

Homemode.hu

Mi okozza a stresszt, és a nyugtalanságot?

Franklin D. Rossevelt szerint: ” Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a FÉLELEM maga.” A félelem érzése az, ami magát a stresszt okozza mindannyiunkban, ettől vagyunk idegesek és nyugtalanok.

Mitől szoktunk félni a hétköznapokban?

– elhagy a párom és egyedül maradok (mondjuk ha nem tudok lefogyni)
– elküldenek a munkahelyemről és nem lesz miből megélnem (ha nem vagyok jó abban amit csinálok)
– beteg leszek (ha nem irtom ki a legutolsó bacilust is a környezetemből)

Ezek a klasszikus verziók, és az élmezőnyben vannak, az elutasítás és a kudarc különböző válfajai. Ennek sok-sok változata lehet, és én sem vagyok jobb senkinél.

Mit tehetünk, hogy ritkábban féljünk, vagy/és a félelem érzését kontrollálni tudjuk magunkban? Ha létezne az érzések ellen valamilyen pirula, akkor mindenkiből rendíthetetlen hős válna. Külső megoldás tehát nincs, és erre nekem sincs pirulám.

A bátorság, és a magabiztosság viszont fejleszthető, és erre mindenkit szeretnék is megkérni, akinek fontos az, hogy jó Élete legyen, akár lefogyjon, kevesebbet idegeskedjen. A bátorság szokása ugyanis megtanulható, ugyanúgy, mint bármely más szokás esetében. Hogyan? Bizony, ismétléssel.

Folyamatosan szembe kell néznünk a félelmeinkkel, hogy felépítsük azt a fajta bátorságot, amely lehetővé teszi számunkra, hogy félelem nélkül kezeljük az Élet, teljesen normális hullámait.

A félelem leküzdésének és a bátorság fejlesztésének kiindulópontja az, hogy megvizsgáljuk azokat a tényezőket, amelyek a félelem érzés irányába hajszolnak Téged, személyesen. Ülünk le, és nézzük meg: mitől félsz? (én is!)

A legtöbb félelem legfőbb forrása, a gyermekkori kondicionálás, mely általában valamilyen kritikához, azaz minősítéshez kapcsolódik. Ez okozza a két legfontosabb félelem fajtáját:

– a kudarcoktól való félelem, ami arra késztet minket, hogy azt gondoljuk magunkról, hogy nem vagyunk képesek megcsinálni valamit.

„Kudarc csak egy visszajelzés.” „Mindenki képes mindenre.”

– és az elutasítás félelme, aminek során attól félünk, hogy elutasít minket egy ember, vagy kirekeszt egy csoport. Minden ember fél attól, hogy elveszítheti mások szeretetét. Ez nagyon erős félelem lehet, ami aztán meggátol abban, hogy cselekedj.

A félelmeink ugyanis megbéníthatnak bennünket, és megakadályozhatnak minket abban, hogy konstruktív lépéseket tegyünk az álmaink és céljaink irányába. Ez a veszélyes bennük.

– Le akarsz élni úgy egy életet, hogy egy boldogtalan kapcsolatban élsz?
– Úgy akarsz élni, hogy félsz attól, hogy elküldenek egy munkahelyről, ahol nem is jó?
– Meddig akarunk még rettegni, a milliónyi baktériumtól, amelyek a gyerekeket például egyáltalán nem érdeklik?

3 teendő, hogy lebontsuk ezeket a korlátokat:

1. Minél többet tudsz, annál kevésbé félsz!

A félelmet, a tudatlanság is okozza. Amikor korlátozott információkkal rendelkezünk, kételyek uralnak minket. Ilyenkor minden, amit csinálunk, akár párkapcsolat, akár munka vagy az egészségünk terén feszült, és bizonytalan.

A tudatlanság akadályoz minket abban, hogy féljünk a változásoktól, féljünk az ismeretlenektől, és elkerüljünk MINDENT, ami új, vagy másfajta megközelítést használ.

Minél több és jobb információid vannak, annál magabiztosabb vagy. A TANULÁS óriási segítséget jelent, és egyben óriási lehetőség is. Ha van az életedben olyan terület ahol jó vagy, ott nem félsz. Innen tudod, hogy MŰKÖDIK, amit írok.

2. Elemezd a félelmeid!

Vegyünk elő egy tiszta papírt, és írjuk le: „Mitől félek?” Minden intelligens ember fél valamitől. Normális és természetes, hogy aggódunk a fizikai, érzelmi és anyagi biztonságunk miatt.

A bátor ember IS FÉL. Ahogy Mark Twaintől tudjuk: „A bátorság nem egyenlő a félelem HIÁNYÁVAL. A bátorság az, amikor MESTERE vagy a saját félelmeidnek.”

3. Cselekvési gyakorlat!

Haladó szinten már nem kell listákat sem írnunk papírra, mert azonnal azonosítani tudod majd, ha félelmet érzel. A haladó szint az, amikor észrevesszük, hogy a félelem érzése, valamilyen gondolkodási folyamatnak a KÖVETKEZMÉNYE. (a mester pedig mé ennél is többet tud….)

Nem valós, nem a valósághoz köthető helyzet. Ha azonnali megoldásra van szükséged, akkor a félelemből az ezidáig egyetlen felfedezett működő módszer, a meditáció, és ennek vállfajai, melyeket valószínűleg már most is csinálsz.

Tudatossá is teheted, az eddigi félelem elleni, ösztönös cselekedeteid. Rajtad múlik!

stressz, stressz, stressz

Kapcsolódó képek: