Főcímek

Nátha-Megfázás tünetek, néhány kezelés.

Nátha-Megfázás. Na, itt a tél és vele együtt a megfázások szezonja is!

Nátha-Megfázás. Na, itt a tél és vele együtt a megfázások szezonja is! Mint tudjuk, a lakosság háromnegyede szereti ezt a kis enyhe légúti vírusfertőzést. Az ember azt hinné, hogy legalább ez ingyen van, de nem, mindenkinek meg kell szenvednie!

A jó hír azonban az, hogy általában egy héten belül magától elmúlik. Persze vannak másodlagos fertőzések is, de azokat most tegyük félre és koncentráljunk arra a reményre, hogy hamarosan újra egészségesek leszünk.

Nátha-Megfázás .Fontos megjegyezni, hogy a vírusos megfázást ne keverjük össze a szénanáthával vagy az allergiás rhinitissel. Az utóbbiak ugyanis nem járnak olyan kellemes kísérő tünetekkel mint például orrfolyás és köhögés. Szóval ha csak simán folyik az orrod és köhögsz egy jót, akkor valószínűleg csak sima náthát kaptál el.

Szóval legyünk óvatosak ebben a hideg időben! Tartsuk távol magunktól a zsebkendőket és gyógyszereket! És ne feledjük: mindenki szereti hallani azt az izgalmas történetet arról, hogyan küzdöttünk le egy kis megfázást.

Akkor most egy kicsit több komolysággal a nátha/megfázás tünetekről

A téli hónapokban a lakosság háromnegyede szenved ettől az enyhe légúti vírusfertőzéstől. A másodlagos fertőzések kivételével általában egy héten belül spontán megszűnik. A vírusos megfázás nem tévesztendő össze a szénanáthával vagy az allergiás rhinitissel.

Mik a nátha-megfázás tünetei?

A gyakori megfázás tünetei közé tartozik az orrdugulás, az orrfolyás és a tüsszögés. A vírusos megfázás (más néven fejfájás) legkellemetlenebb és leggyakoribb tünete az orrfolyás vagy orrdugulás. A váladék kezdetben tiszta, és néhány nap múlva gyakran sűrűbbé és nyálkásabbá válik. Ez könnyen orrduguláshoz vezethet. Más tünetek is gyakran előfordulnak, például csiklandozó vagy égő érzés az orrban, részleges vagy teljes szag- és ízvesztés, sőt néha láz is.

Gyermekeknél a megfázás leggyakoribb formája a nasopharyngitis.

Mi az a vazomotoros rhinitis?

Vannak, akik krónikus orrproblémákkal küzdenek, mint például a visszatérő hideg vagy tartós orrdugulás. A legtöbb esetben ezt a krónikus rhinitist az allergiás nátha okozza, amely korlátlan ideig tartó allergia. A rhinitis ezen formájának azonban más okai is lehetnek. Nem allergiás vazomotoros nátha vagy krónikus gyulladásos nátha előfordulhat. Ebben a helyzetben gyakran az orrnyálkahártyát szabályozó idegrendszer egyensúlyhiánya az oka. Túlérzékenysé válik, és olyan tényezőkre reagál, mint a stressz, az éghajlat, a szennyezett vagy füstös levegő, ami orrfolyást és tüsszögést eredményez. A helyi érszűkítő gyógyszerek (orrdugulás enyhítésére használt orrspray) túlzott alkalmazása hozzájárulhat az ilyen típusú nátha kialakulásához. A krónikus nátha néha terhesség alatt fordul elő, valószínűleg a terhes nők hormonális változásaihoz kapcsolódik.

Homemode.huMilyen szövődményeket okozhat a nátha-megfázás?

A hideg általában szövődmények nélkül megoldódik. Ha azonban a nyálkahártya erősen begyullad, vagy a természetes védekezőrendszer gyengül, egyéb légzési rendellenességek léphetnek fel a felső légutakban (tracheitis, bronchitis), az orrmelléküregekben vagy a középfülben. Ezután fertőzések léphetnek fel, amelyek különféle betegségekhez, például sinusitishez vagy otitishez vezethetnek.

A nátha-megfázás okai és megelőzése

Mi okozza a közönséges megfázást?

Az orrjáratokat és az orrmelléküregeket nyálkahártya béleli, amely folyamatosan folyadékot választ ki. Ez a folyadék megnedvesíti a belélegzett levegőt, felfogja a port, és segít leküzdeni a fertőző ágenseket. Ha ez a nyálkahártya irritálódik, megduzzad, fokozza a nyálkatermelést és orrfolyást okoz. Ez a megfázás. Az ezt okozó vírusok emberről emberre terjednek, leggyakrabban szennyezett kézen vagy tárgyakon keresztül. A fertőzést követően a megfázás könnyebben kiváltható különböző tényezőktől függően, mint például a legyengült immunvédelem (stressz vagy fáradtság időszakai), vagy a környezeti feltételek (hideg, páratartalom, dohányfüst).

Hogyan előzhető meg a nátha-megfázás?

 • Öltözz melegen a hideg évszakokban.
 • Rendszeresen szellőztesd ki a belső tereket (télen is), és szükség esetén nedvesítsd a levegőt. Ez javíthatja az orrnyálkahártya ellenállását.
 • A fizikai aktivitás és a testmozgás fontos a jó fizikai forma fenntartásához.
 • Vannak, akik C-vitamint (gyümölcsleveket, narancsot, citromot, kivit, vitamin-kiegészítőket) szednek, hogy erősítsék természetes védekező rendszerüket. A hipotézist alátámasztó tudományos bizonyítékok hiányoznak.

Hogyan kell reagálni nátha-megfázás esetén?

Mit kell tenni, ha megfázol?

A megfázás kezelés nélkül általában 7-10 napon belül spontán gyógyul. A megfázást okozó számos vírus ellen nem áll rendelkezésre vakcina vagy gyógyszer. Bizonyos intézkedések azonban enyhíthetik a megfázás kellemetlen tüneteit:

 • Igyál sok folyadékot (legalább 1,5-2 liter naponta).
 • Aludj emelt fejjel.
 • Rendszeresen öblítsd le az orrod megfelelő oldattal (fiziológiás szérum, sós orrspray stb.).
 • Tartsd a szobahőmérsékletet 18-20°C között, és rendszeresen szellőztesd.
 • Láz- és fájdalomcsillapítók (különösen paracetamol) szedése csökkentheti a lázat és a fejfájást.
 • Az antibiotikumok szedése hiábavaló, mivel nem csökkenti a megfázás időtartamát. Csak akkor indokolt, ha az orvos bakteriális szövődményt (pl. gennyes középfülgyulladás, heveny arcüreggyulladás) állapít meg.
 • Felnőtteknél már nem javasolt érszűkítőket tartalmazó gyógyszerek alkalmazása a megfázásos tünetek enyhítésére.

Hogyan kezeljük a náthát-megfázást?

A felnőttek megfázásának kezelése a tünetek enyhítésére összpontosít, miközben a természetes gyógyulásra vár. Jellemzően rendszeres orröblítés, lázcsillapító és fájdalomcsillapító (különösen paracetamol) szedése javasolt 38°C feletti hőmérsékleten vagy fejfájás esetén.

A gyógyszertárakban és drogériákban kapható fiziológiás sóoldatok vagy sós vizes oldatok lehetővé teszik az orr hatékony tisztítását és lemosását. Az orrdugulástól függően naponta többször is használhatók. Az orröblítéshez válaszd egyadagos csomagolt termékeket

A kortikoszteroidokat tartalmazó orrcseppek gyulladáscsökkentő hatással bírnak az orrnyálkahártyára. Ezeket az orvos felírhatja a rhinitis bizonyos formáira. Hatékonyabbak, ha orrfújás után használják.

Az érszűkítőket tartalmazó gyógyszerek ritka, de súlyos kardiovaszkuláris hatásokat (szívinfarktus, szívritmuszavarok, stroke) okozhatnak. Ezeknek a gyógyszereknek a használata jelenleg tilos. Ha azonban úgy döntesz, hogy érszűkítő gyógyszert használsz öngyógyításra:

 • Ne lépd túl a gyógyszerészed által javasolt napi adagot.
 • Ne hosszabbítsd meg a kezelést 3-5 napnál tovább.
 • Hagyd abba a gyógyszer szedését, ha szív- és érrendszeri (palpitáció) vagy neurológiai (rendellenes izgatottság) tüneteket tapasztalsz.
 • Soha ne kombinálj több érszűkítő alapú gyógyszert, még akkor sem, ha azokat különböző formában, például tablettákban, kapszulákban vagy orrcseppekben veszed be.
 • A kén alapú gyógyszerek állítólag védő hatást fejtenek ki az orrnyálkahártyára, és krónikus orrnyálkahártya-gyulladás esetén ajánlottak.
 • A nyomelemeket (mangán-réz és kén) esetenként terepmódosítóként alkalmazzák a fül-orr-gégészetben fertőzések esetén. Vannak homeopátiás gyógyszerek.

Gyógynövények használata a nátha-megfázás enyhítésére

Számos növényt használnak a megfázás kezelésére. Sajnos legtöbbjük nem esett át klinikai vizsgálatokon, így használatuk a hagyományokra épül.

 • Borsmenta a nátha/megfázás enyhítésére: Bár ebben a témában nem végeztek klinikai vizsgálatokat, a borsmenta illóolaj belélegzésének elismert hatása az orrdugulás csökkentésére enyhíti a megfázásos tüneteket.
 • Kakukkfű a nátha enyhítésére: A szárított levelekből és virágokból nyert kakukkfű illóolaját megfázás esetén orrtisztításra használják. Ez a hagyományos felhasználás, bár klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, még mindig konszenzusosak.
 • Echinacea a nátha/megfázás enyhítésére: Az echinaceával kapcsolatos számos tanulmány nem tudta tudományosan bizonyítani a légúti fertőzésekkel szembeni hatékonyságát. Hagyományosan azonban a megfázás kiegészítő kezelésére kínálják.
 • Fekete bodza a nátha/megfázás enyhítésére: A témával kapcsolatos klinikai vizsgálatok hiánya ellenére a fekete bodza hagyományos alkalmazása a megfázásos tünetek enyhítésére jól ismert. Szárított virágait és kérgét néha szirup formájában használják.
 • Egyéb növények a nátha/megfázás enyhítésére: Hagyományosan sok más növényt is használnak a megfázás tüneteinek enyhítésére, beleértve a zöldánizs illóolajat, porított gyökereit és szárított ökörfarkkóró, csalán, fokhagyma, fehérfűz, csirkeleves, édeskömény, gyömbér, ginzeng, angol borostyán, közönséges zsálya stb. .
 • Az eleutherococcus (szibériai ginzeng) kisebb téli fertőzések, például megfázás megelőzésére ajánlott. Fogyasztható szárított gyökérpor infúziójaként vagy szárított egész gyökerek főzeteként.

Vannak-e kockázatok a növények nátha/megfázás enyhítésére való használatához?

Ha tíz nap elteltével nincs javulás, vagy ha légzési nehézséget, lázat, fülfájdalmat, erős fejfájást, gennyes vagy ismételten véres orrfolyás jelentkezik, orvosi konzultáció szükséges.

Mivel a borsmenta különféle anyagokkal kölcsönhatásba lép, a legjobb, ha óvatosan használod. Soha nem alkalmazható hat évnél fiatalabb gyermekeknél.

Az allergiás vagy immunhiányos egyének kerüljék az echinacea használatát. Ugyanez vonatkozik a cukorbetegekre is. Végül, az eleutherococcus használata jobb orvosi felügyelet mellett.

Hivatkozás
Felnőttkori nasopharyngitis –https://www.ameli.fr/rhone/assure/sante/themes/rhinopharyngite-adulte

Kapcsolódó képek: