Kezdőlap » A mobiltelefon

A mobiltelefon

Mobiltelefonok

Az emberi test a leggyönyörűbb dolog a világon. Egyetlen virág sem kelhet versenyre vele, hiszen az emberi test a természet legösszetettebb virága.
/Osho/

Ha valaki látta a Mátrix című filmet, akkor ha más biológiai ismerete nincs is, biztosan megértette, hogy az emberi test, nagy mennyiségű energiát tárol, és ennek egy része elektromágnesesség formájában nyilvánul meg.

Pár évvel ezelőtt gyakran téma volt a médiában, hogy az elektronikai eszközök valamiféle fizikai befolyással bírnak a testünkre, és az egészségünkre, bár ezt semmi nem erősítette meg. A gondolat azonban továbbra is motoszkál, és még a legjobb amerikai folyóiratok is felemlegetik, hogy a sokféle elektromos kütyü, amiből egyre több van, kihat ránk.

A mobiltelefonok milyen egészségügyi veszélyeket rejtenek?

Miközben használatuk folyamatosan növekszik, az okostelefonok továbbra is potenciálisan veszélyes eszközök. Az elektromágneses hullámok káros hatásaira, valamint az agyra, a szemre, a nyakra vagy az ujjakra gyakorolt ​​következményekre a tudományos kutatások is rávilágítanak. Milyen veszélyekkel járhat az emberi szervezetre az okostelefonok használata?

 Emlékszel arra az időre, amikor a mobiltelefonokat még nem ragasztották a kezünkre, vagy nem volt a seggünkben? Szürreálisnak tűnik ez a korszak, hiszen ezeknek a kis készülékeknek a kényelme annyira nélkülözhetetlenné vált számunkra. A tendencia pedig valószínűleg nem gyengül a következő években. De ha minden nap órákat töltünk egy kis képernyőre bámulva, az ujjainkat a billentyűzetre ragasztjuk, az elkerülhetetlenül hatással van egészségünkre.

A mobiltelefonok milyen hatásai vannak a szemünkre?

A képernyőnek túlzott expozíció hatása lehet a szem egészségére  : fejfájást, szemfáradtságot , viszketést, szemszárazságot és néha homályos látást okozhat . De néha a következmények súlyosabbak lehetnek.

A mobiltelefonok és képernyők túlzott használata általában hatással van a szemlencsére, és elősegíti a rövidlátást . Még ennél is súlyosabb: állítólag két 22-40 év közötti brit nő néhány hónapig átmenetileg megvakult e rossz szokás miatt. Mindketten éjjel az ágyban folyamatosan nézték az okostelefonjukat, csak az egyik szemükkel, a másikat a párna takarta.

Ez a fénykülönbség aszimmetriát és látásvesztést okozott – írja a  The Independent brit napilap . A probléma elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy mindkét szemével nézzen a képernyőre.

A mobiltelefonok milyen hatással vannak az alvásra?

A mobiltelefonok egyik többször bizonyított hatása a kék fény alvásra gyakorolt ​​káros hatása. Tudjuk, hogy  a képernyőnk kék fénye káros az egészségünkre , mind a szemre gyakorolt ​​közvetlen, mind pedig közvetett hatásai révén, különösen az alvásra.

A jó éjszakai alvás érdekében körülbelül másfél órával lefekvés előtt kapcsold ki az elektronikus eszközöket. Lehetőleg tartsd távol mobiltelefonod a hálószobából, vagy egyébként tedd repülő üzemmódba!

Milyen hatásai vannak a mobiltelefonoknak az agyra?

Ez egy olyan vita, amely évek óta megrázta a tudományos közösséget. Az elektromágneses hullámok ártalmasságát, pontosabban az agyrákokkal való lehetséges kapcsolatukat több kutatócsoport elemezte. A legújabb tanulmány a National Toxicology Program , egy amerikai kutatási programé (1. forrás). A május végén közzétett eredményekben a tudósok kifejtik, hogy jelentős növekedést figyeltek meg az agy- és szívrákos megbetegedések számában azoknál a patkányoknál, amelyek intenzíven voltak kitéve különböző erejű hullámoknak.

A hullámoknak való kitettség és az egészségre gyakorolt ​​hatások közötti ok-okozati összefüggés egyelőre nem bizonyított egyértelműen.

„Egyes publikációk ennek ellenére az agydaganatok kockázatának lehetséges növekedését sugallják hosszú távon az intenzív mobiltelefon-használóknál, ezért  az IARC (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) a  rádiófrekvenciákat „lehetséges rákkeltőnek” minősítette . az Ügynökség (2. forrás).

„A legfrissebb ANSES-szakértői jelentések ráadásul – korlátozott fokú bizonyítás mellett – különféle biológiai hatásokat tártak fel emberekben vagy állatokban,  amelyek némelyikéről már egy korábbi, 2009-ben publikált szakértői jelentés is beszámolt: ezek az alvásra, az állatok hím termékenységére vonatkozhatnak, vagy akár a kognitív teljesítményre.

A közösségi hálózatok növelik a depresszió kockázatát

Az okostelefonnak köszönhetően mostantól mindenhol és mindig kapcsolatban maradhatunk. Az egyik kedvenc hobbink a közösségi oldalakon való kommunikáció. Ezek azonban hatással vannak a mentális egészségre. A tanulmányok a közösségi média gyakori használatát  szorongással, depresszióval és még étkezési zavarokkal is összefüggésbe hozzák .

Milyen hatással vannak a mobiltelefonok a nyakra és az ujjakra?

Ez a probléma különösen a serdülőket érinti. Az előrehajlott tartás nagyon rossz a teljes növekedés időszakában, és nyaki fájdalmat okozhat, amely a nyak feszültségével vagy kontraktúráival jár . Azok az orvosok, akik észrevették ennek a problémának a növekedését a rossz testtartással összefüggésben, „szöveges nyaknak” nevezték.

Az SMS-függők-nek: az ujjak mozgása a telefon billentyűzetén íngyulladást okozhat , különösen a hüvelykujjban . Akárcsak a konzolos gamepad esetében, itt sem tesz jót az ujjainknak, ha ugyanazt a mozdulatot ismételjük órákon át.

Miért veszélyesek a mobiltelefonok-használat a fiatalokra?

Minden szakértő egyöntetűen állítja: a  kisgyermekek képernyő nézegetése veszélyekkel jár. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy 2 éves kor előtt ne végezzen semmi tevékenységet a képernyőkön. A képernyők hatással lehetnek a kognitív funkciókra, a memóriára, a figyelemre és a koordinációs készségekre. Fáradtságot, alvási problémákat, stresszt és szorongást okozhatnak a fiatalokban.

Hogyan lehet korlátozni a mobiltelefonok fizikai és pszichológiai veszélyeit?

A fizikai és fiziológiai következmények mellett „a képernyők túlzott használatához kapcsolódó fő kockázat a való világtól való elszakadás, ennek megelőzésének fő módja tehát az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a kapcsolódási és lekapcsolási idők között  ”.

Íme néhány végrehajtandó intézkedés a mobiltelefonok-kal kapcsolatban:

 • Az értesítések kikapcsolása;
 • Használj trükköket a telefon elfelejtésére (néma üzemmód, hazaérve hagyd a táskádban stb.);
 • Tanuld meg mérni és szabályozni a telefonon minden nap eltöltött időt: korlátozd a nem lényeges csatlakozási időket, és állíts be reális célokat a napra;
 • Telefonmentes időpontok ütemezése a nap folyamán;
 • Válassz hagyományos ébresztőórát, és éjszakára vidd ki telefont a hálószobából;
 • Állítsd a képernyőt fekete-fehérre: kisebb lesz kísértés, hogy megnézd;
 • Teszteld a digitális méregtelenítést néhány napig .

Egy új tanulmány megerősíti, hogy okostelefonjaink számos allergént és méreganyagot hordoznak. Ezért a kockázatok csökkentése érdekében elengedhetetlen a rendszeres tisztítás.

Homemode.hu

Hogyan lehet korlátozni a mobiltelefonok-hullámoknak való kitettséget?

Korlátozzuk a telefonjaink által kibocsátott rádiófrekvenciáknak való kitettséget. Íme néhány napi szintű művelet  :

 • Használd a kihangosítót vagy a hangszórót;
 • Kerüld a túl hosszú beszélgetéseket;
 • Beszélgetés közben ne tartsd a telefont a füledhez;
 • Részesítsd előnyben a jó vételt biztosító területeket: valójában amikor mobilod a mobilhálózatot keresi, automatikusan a jeleknek megfelelően állítja be az átviteli teljesítményét, így kevesebb vétel esetén több hullámot bocsát ki;
 • Válassz alacsony SAR- értékkel rendelkező mobiltelefont (a SAR vagy fajlagos abszorpciós ráta az emberi test által elnyelt elektromágneses hullámok energiáját értékeli. Watt per kilogrammban fejezik ki).

Érzékeny szövetek közelében (terhes nőknél gyomor, férfiaknál ivarmirigyek) nem javasolt a készülék viselése.

Források

1. forrás: „  Rákokkal összefüggő rádiófrekvenciás sugárzásnak való nagy expozíció hím patkányokban  ”, Nemzeti Toxikológiai Program , 2018.

2. forrás: „  Az elektromágneses hullámoknak való kitettség 8 kérdésben  ”, Nemzeti Élelmiszer-, Környezet- és Foglalkozás-egészségügyi Ügynökség (ANSES), 2022.11.21.

3. forrás: Az okostelefonokon újonnan felfedezett innovatív vegyületek az ss-d-glükánok, endotoxinok és allergének csökkentésére , Annals of Allergy Asthma & Immunology, 2022.01.11.

Az a helyzet, hogy a gyorsan változó Világot, egyik szabályozás képes sem már követni. Mutatok 3-at, nem azért hogy megijedj, azért, mert ÉRDEKES:

1. Mítosz: A legtöbb mobiltelefon, nagyon szigorú, és élvonalbeli technológiákkal van letesztelve.
2. Helyzet: Ezek a biztonsági előrírások, 1996-ban voltak utoljára módosítva.

1. Mítosz: Nincs kapcsolat a mobiltelefon, és a rák betegségek között.
2. Helyzet: A mobiltelefon sugárzás szerepel a 2B „lehetséges” rákkeltő anyagok listáján. Ugyanott, ahol az ólom és a DDT3 rovarölő szer van, amelyeket 40 évvel ezelőtt betiltottak.

1. Mítosz: Biztonságban leszel, amíg keveset használod a mobiltelefonodat.
2. Helyzet: A Wi-Fi hálózatok, a Bluetooth eszközök, és az „intelligens” eszközök, és a mobiltelefon átjátszó tornyok, kvadrilliószor több EMF-sugárzást bocsátanak ki, a természetben jelenlévő sugárzáshoz képest.

Plusz – ma már mindenki TÚLHASZNÁLJA a telefonjait, és az eszközeit.

Mi az az EMF, vagy hívhatjuk közérthetőbben elektroszmognak is?

A mesterséges forrásokból származó elektromágneses terek (EMF) szintje folyamatosan emelkedett az elmúlt 50-100 évben. Az EMF expozíció legnagyobb része az elektromosság és az új technológiák fokozódó használatából adódik.

A felvilágosult országok lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megvédjék polgáraikat (különösen a gyermekeket), az EMF szennyezésének ilyen gyorsan növekedő szintje ellen. Európában wifi tilalmat akartak bevezetni, az iskolák környékén.

Egy 2004-es német kutatás kimutatta, hogy csak 24 óra EMF expozíció több DNS károsodást okozhat, mint 1600 mellkasi röntgensugár….

Melyek az EMF túlterhelés tünetei a szervezetünkre?

Dr. Magda Havas, a Trent Egyetem torontói kutatója szerint a legfőbb tünet, a „gyors öregedés-szindróma”. Ebbe beletartozik a rossz alvás, krónikus fáradtság, zavartság, krónikus fájdalom, szorongás, depresszió, és számos más olyan tünetet, amelyet az orvosok tévesen kezelnek gyógyszerekkel.

Mit jelent ez a tested és a diétád szempontjából?

Mindenki képes arról önállóan dönteni, hogy mennyit Facebookozik, vagy pörgeti a telefonját. Én tudom, hogy nincs lehetőségünk arra, hogy kihagyjuk ezeket az eszközöket az életünkből, de arra van, hogy csak akkor használjuk őket, amikor valóban KELLENEK.

Az egészségünk, nem tűnik fontosnak, amikor jól vagyunk. Én mégis szeretnélek megkérni arra, hogy vigyázz magadra, akkor is, amikor nincs semmi bajod.

Források és érdekes olvasmányok:

http://www.magdahavas.com/ vagy https://goo.gl/NzLqaS

Matthes R., Bernhardt J., Repacholi M., editors: Proceedings of the International Seminar on Effects of Electromagnetic Fields on the Living Environment, Ismaning, Germany, ICNIRP, 2000 (ICNIRP 10/2000).

Foster K., Osepchuk J., Repacholi M.: Environmental Impacts of Electromagnetic Fields, submitted to a scientific journal [report available from WHO].
Matthes R., Bernhardt J., McKinlay A., editors: Guidelines on Limiting Exposure to Non-Ionizing Radiation, ICNIRP, 1999 (ICNIRP 7/99).   https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Ferlanet.gportal.hu%2Fgindex.php%3Fpg%3D37392341&layout=button_count&show_faces=false&width=100&action=like&font&colorscheme=light&height=20

Kapcsolódó képek: