Kezdőlap » Miért lett fehér a Francia Idegenlégiós kepije?

Miért lett fehér a Francia Idegenlégiós kepije?

Kepi Blanc

A brit ejtőernyősezred vörösesbarna barettjével és az amerikai különleges hadműveletek erőinek zöld barettjével együtt az Idegenlégió fehér kepije a világ legkülönlegesebb katonai fejfedői közé tartozik.

Homemode.hu

Noha a fehér kepi a légió magalakítása után több mint száz évvel vált hivatalos viseletté. Eredetileg a kepit takaró kendő volt fehér, és nem maga a kepi. A kendő viselőjének a naptól valóvédelmét szolgálta, és gyakran tarkóvédő is tartozott hozzá, hogy a napszúrástól is védjen.

A francia hadsereg más egységeinél hasonló kendőt használtak, amit egész évben hordtak. Miután mintegy hetven évig azonos volt a Légióban és a francia hadseregben viselt kepi, változás történt- véletlenszerűen és fokozatosan.

1907- ben a kepi kendőjének színét khakiszínűre változtatták (minden egységnél). Azonban a Légió állandó állomáshelye a sivatagban volt, a nap fehérre fakította – amihez a rendszeres mosás is hozzájárult. Gondot okozott viszont, hogy a fehér kepi szembeötlő, és az orvlövészek számára kiváló célponttá tette a légionáriusokat.

Erre parancsot adtak a kendő festésére- melynek kedvelt módszere a kávézaccban való áztatás volt. Csakhogy a napsütés és a mosás hatására ismét kifehéredett. Tudni kell azt i, hogy a legionáriusok nem viselték egész évben a fehér kepit, hiszen télen levették a kendőt, és az eredeti, kék szalaggal ellátott piros kepi látszott.

Noha a fehér kepi a Légió legismertebb szimbóluma, a tisztek és altisztek általában nem ezt viselik, hanem egy éjszínkéket, melynek felső szegélye piros a kalaptest felső részén lévő arany vagy ezüstszínű zsinórsávok, melyek száma azonos a váll-lapon lévő sávok számával, a rendfokozatot jelölik.

További szokatlan része a kepinek az állszíj (aranyszínű a tiszteknél és tiszthelyetteseknél, fekete a többi rangnál), amely a kepi aljához rögzített és az állcsúcson fut, de ez nem tartja a kepit. Amennyiben valóban szükség van állszíjra, rohamban egy megfelelő színű másikat használnak.

A szolgálati idő után járó sáv

Minden altiszt és legionárius, aki letöltötte első ötéves szolgálati idejét és tovább szolgálásra jelentkezett, fordított ék alakú sávot visel a bal karján. Tízévi szolgálat után még egyet kapnak, 15 év után pedig egy harmadikat. A szervezet szándékai szerint egy legionárius ne teljesítsen húsz évnél hosszabb szolgálatot (ez volt 2000 előtt).

Légiós egyenruha

A Légió alapegyenruhája ma a Centre Europe F2 álcázó egyenruha. Négy színből- sárgásbarna, barna, zöld és fekete- álló.

Homemode.hu

Harc közben általában az M1978- as sisakot felváltó Spectra rohamsisakot viselik, amelyet a fül helyén lévő kidudorodások jellemeznek, lehetővé téve fülvédő vagy kommunikációs fejhallgatók viselését a sisak alatt. További védelemként a legionáriusok manapság golyóálló mellényt hordana, amely szíjakkal rögzíthető és D- gyűrűkkel van ellátva, melyekre a személyes felszerelés csatolható.

A gyakorló egyenruha mellett a legionáriusok díszegyenruhával is rendelkeznek. A terre de France- nak (Franciaország földje) nevezett. Szürkéskhaki árnyalatú csinos öltözéket ünnepi alkalmakkor viselik (nagy piros vállbojttal, amely ilyen alkalmakkor helyettesíti a rendfokozatot mutató váll- lapot), továbbá a kimenő alkalmával.

Kepi Blanc, Kepi Blanc, Kepi Blanc

Kapcsolódó képek: