Kezdőlap » Lumbálás

Lumbálás

Lumbálás. Amennyiben baktériumok vannak a folyadékban, azt tenyésztéssel is ki lehet mutatni


A Lumbálás vagy gerinccsapolás beavatkozásának célja:

A lumbálpunkció (lumbálás/gereinccsapolás)célja a gerinccsatornában lévő gerincvelő folyadékból (likvor) további vizsgálatokra mintát venni. A leszívott folyadékot laboratóriumban elemzik, így meghatározható annak összetétele, cukor- és fehérjetartalma, és mikroszkóp alatt az esetleg benne található sejtek, baktériumok is vizsgálhatók.

Lumbálás. Amennyiben baktériumok vannak a folyadékban, azt tenyésztéssel is ki lehet mutatni. Miközben a tűt bevezetik, a folyadék ürülni kezd, ennek üteméből következtetni lehet annak nyomására is. Számos idegrendszeri és belgyógyászati betegségre lehet következtetni a vizsgálat eredményéből, többek között agyhártyagyulladásra, sérülésre, szklerózis multiplexre, idegrendszeri daganatokra, de akár cukorbetegségre is.

Homemode.hu

A lumbálpunkció során nyert laboratóriumi eredmények tisztázhatják a betegségeredetét, súlyosságát és döntően befolyásolhatják a kezelést.

Figyelni kell a lumbálás előtt:

Ha Önnek gyógyszerérzékenysége van, pl. a helyi érzéstelenítő szerekre, mindenképpen jelezze kezelőorvosának. Ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszereket (pl. Syncumar, Colfarit, Astrix, stb.) szed, azt is jelezze orvosának, mert ezek növelik a vérzéses szövődménykockázatát.

A beavatkozás előkészítése:

Különösebb előkészületre nincs szükség. Különösen jó, ha sok folyadékot (vizet) iszik a beavatkozás előtt.

A lumbálás leírása:

A beavatkozás közben Ön félmeztelenül oldalt fekszik, térdeit a hasához húzva, miközben fejét előre hajtja a mellkasához vagy lovagló ülésben székre ül a karjait a szék háttámláján helyezi el, a fejét előre hajtja. A vizsgálat közben mindvégig mozdulatlanul kell maradnia. Ez rendszerint pár perc.

Deréktájon a bőrét fertőtlenítő oldattal többször lemossák, majd az ágyéki csigolyák (rendszerint a 3-as és 4-es) között tűt szúrnak be, és érzéstelenítő oldatot fecskendeznek be, hogy a beavatkozás ideje alatt ne érezzen fájdalmat. Ezt követően néhány milliliternyi mintát vesznek a gerincvelő folyadékból. A tűt ezután kihúzzák, a szúrás helyét fertőtlenítik, leragasztják.

Fájdalom:

 Az érzéstelenítő injekció beadása tőszúrással jár. A testhelyzet esetleg kényelmetlen lehet.

Mi a teendő vizsgálat után?

A beavatkozás után Ön 2 órán keresztül hason majd háton fekszik párnák nélkül és másnap reggelig nem kelhet fel, bőségesen kell folyadékot fogyasztania. Legalább 24 órán át klinikai megfigyelés szükséges majd 1 hétig még pihenő, kímélő életmódot kell folytasson.

Jó, ha tudja:

A beavatkozás elmaradása akadályozhatja a diagnózishoz jutást, az Ön gyógyulását, a megfelelőtovábbi kezelés megválasztását. Az a félelem, hogy a tűt a gerincvelőbe szúrják, és ettől megbénul, alaptalan. Ebben a magasságban a ugyanis már gerincvelő idegekre bomlott, melyek szinte lebegnek a folyadékban, és kitérnek a tű hegye elől.

Előfordulhat, hogy súlyos gerincferdülés, csigolyameszesedés miatt a tűt nem tudják bevezetni a csigolyák között, ekkor megpróbálhatják kicsit feljebb, de lehet, hogy a vizsgálat sikertelenül zárul. Ha fejfájás alakul ki, azt bőséges folyadékfogyasztással, tartós fekvéssel, esetleg infúzió adásával lehet csökkenteni.

A lumbálás veszélye:

Új kollekció

Leggyakoribb szövődmény a beavatkozás után fellépő fejfájás, ami akár napokig is tarthat. Az allergiás reakció rendszerint ritka és enyhe, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés jelentkezik, de a helyi érzéstelenítőszerre kialakuló túlérzékenység egyéb gyógyszer- és vegyszerallergiákhoz hasonlóan súlyos, akár életveszélyes szövődmények, ún. anafilaxiás sokk kialakulásához is vezethet.

A tű hegye eret találhat el, ilyenkor a gerincvelő folyadék véresen elszíneződik. A vérzés rendszerint magától megszünik. Ha a vizsgálat közben Ön hirtelen nagyobb mozdulatot tesz, a tű hegye megsértheti a gerincvelőt.

Kapcsolódó képek: