Főcímek

Lumbálás vagy gerinccsapolás beavatkozás

Lumbálás. Amennyiben baktériumok vannak a folyadékban, azt tenyésztéssel is ki lehet mutatni


A Lumbálás vagy gerinccsapolás beavatkozás és hatékonysága: Kimerítő Útmutató

A lumbálpunkció (lumbálás/gereinccsapolás)célja a gerinccsatornában lévő gerincvelő folyadékból (likvor) további vizsgálatokra mintát venni. A leszívott folyadékot laboratóriumban elemzik, így meghatározható annak összetétele, cukor- és fehérjetartalma, és mikroszkóp alatt az esetleg benne található sejtek, baktériumok is vizsgálhatók.

Lumbálás. Amennyiben baktériumok vannak a folyadékban, azt tenyésztéssel is ki lehet mutatni. Miközben a tűt bevezetik, a folyadék ürülni kezd, ennek üteméből következtetni lehet annak nyomására is. Számos idegrendszeri és belgyógyászati betegségre lehet következtetni a vizsgálat eredményéből, többek között agyhártyagyulladásra, sérülésre, szklerózis multiplexre, idegrendszeri daganatokra, de akár cukorbetegségre is.

Homemode.hu

A lumbálpunkció során nyert laboratóriumi eredmények tisztázhatják a betegségeredetét, súlyosságát és döntően befolyásolhatják a kezelést.

Figyelni kell a lumbálás előtt:

A lumbális érzéstelenítés előtt fontos figyelmet fordítani az egészségi állapotra és a korábbi gyógyszerérzékenységekre. Ha Önnek gyógyszerérzékenysége van, pl. a helyi érzéstelenítő szerekre, mindenképpen jelezze kezelőorvosának.

Az egészségügyi beavatkozások mindig kockázatot hordoznak magukban, különösen, ha valaki gyógyszerérzékenységgel vagy véralvadásgátló gyógyszerek szedése miatt vérzékeny. Figyelem nélkül hagyva ezeket a tényezőket súlyos szövődmények léphetnek fel. Ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszereket (pl. Syncumar, Colfarit, Astrix, stb.) szed, azt is jelezze orvosának, mert ezek növelik a vérzéses szövődménykockázatát.

Ne kockáztasson feleslegesen! Ha Ön gyógyszerérzékeny vagy véralvadásgátló szereket szed, mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát a lumbális érzéstelenítés előtt. A figyelmes előkészületek csökkenthetik a lehetséges vérzéses szövődmények kockázatát, és segíthetnek biztonságosan átvészelni az eljárást.

A beavatkozás előkészítése:

Különösebb előkészületre nincs szükség. Különösen jó, ha sok folyadékot (vizet) iszik a beavatkozás előtt.

A lumbálás leírása:

A beavatkozás közben Ön félmeztelenül oldalt fekszik, térdeit a hasához húzva, miközben fejét előre hajtja a mellkasához vagy lovagló ülésben székre ül a karjait a szék háttámláján helyezi el, a fejét előre hajtja. A vizsgálat közben mindvégig mozdulatlanul kell maradnia. Ez rendszerint pár perc.

Deréktájon a bőrét fertőtlenítő oldattal többször lemossák, majd az ágyéki csigolyák (rendszerint a 3-as és 4-es) között tűt szúrnak be, és érzéstelenítő oldatot fecskendeznek be, hogy a beavatkozás ideje alatt ne érezzen fájdalmat. Ezt követően néhány milliliternyi mintát vesznek a gerincvelő folyadékból. A tűt ezután kihúzzák, a szúrás helyét fertőtlenítik, leragasztják.

Fájdalom:

 Az érzéstelenítő injekció beadása tőszúrással jár. A testhelyzet esetleg kényelmetlen lehet.

Mi a teendő vizsgálat után?

A beavatkozás után Ön 2 órán keresztül hason majd háton fekszik párnák nélkül és másnap reggelig nem kelhet fel, bőségesen kell folyadékot fogyasztania. Legalább 24 órán át klinikai megfigyelés szükséges majd 1 hétig még pihenő, kímélő életmódot kell folytasson.

Jó, ha tudja:

A beavatkozás elmaradása akadályozhatja a diagnózishoz jutást, az Ön gyógyulását, a megfelelőtovábbi kezelés megválasztását. A diagnózishoz és a megfelelő kezelés kiválasztásához való hozzáférés hiánya súlyosan hátráltathatja Önt a gyógyulás útján. A félelmek, melyek a beavatkozásokkal kapcsolatosak, gyakran alaptalannak bizonyulnak és megakadályozhatják az Ön egészségének javulását.

Az a félelem, hogy a tűt a gerincvelőbe szúrják, és ettől megbénul, alaptalan. Ebben a magasságban a ugyanis már gerincvelő idegekre bomlott, melyek szinte lebegnek a folyadékban, és kitérnek a tű hegye elől. A gerincvelőbe történő tűszúrás félelme sok embert elrettent és akadályoz abban, hogy szükséges vizsgálatokon részt vegyenek. Ezáltal az esetleges betegségek vagy problémák további fejlődhetnek, anélkül hogy megfelelő kezelést kapnának.

Előfordulhat, hogy súlyos gerincferdülés, csigolyameszesedés miatt a tűt nem tudják bevezetni a csigolyák között, ekkor megpróbálhatják kicsit feljebb, de lehet, hogy a vizsgálat sikertelenül zárul. Ha fejfájás alakul ki, azt bőséges folyadékfogyasztással, tartós fekvéssel, esetleg infúzió adásával lehet csökkenteni.

Ne hagyja, hogy a félelmek vagy a beavatkozások elkerülése hátráltasson az egészségügyi ellátástól! Fontos felismerni, hogy a szükséges vizsgálatok elengedhetetlenek az Ön gyógyulása érdekében. Bízzon az orvosok szaktudásában és ne hagyja, hogy alaptalan aggodalmak akadályozzák az egészsége javítását. A folyadékfogyasztás, pihenés és egyeztetett kezelés segíthet csökkenteni az esetleges fejfájást vagy kellemetlen tüneteket.

A lumbálás veszélye:

Új kollekció

Leggyakoribb szövődmény a beavatkozás után fellépő fejfájás, ami akár napokig is tarthat. Az allergiás reakció rendszerint ritka és enyhe, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés jelentkezik, de a helyi érzéstelenítőszerre kialakuló túlérzékenység egyéb gyógyszer- és vegyszerallergiákhoz hasonlóan súlyos, akár életveszélyes szövődmények, ún. anafilaxiás sokk kialakulásához is vezethet.

A tű hegye eret találhat el, ilyenkor a gerincvelő folyadék véresen elszíneződik. A vérzés rendszerint magától megszűnik. Ha a vizsgálat közben Ön hirtelen nagyobb mozdulatot tesz, a tű hegye megsértheti a gerincvelőt.

Kapcsolódó képek: