Főcímek

Az izomerő elvesztése és az izomsorvadás: Részletes feltérképezés

A gipszben lévő láb vagy kar kétségtelenül a legismertebb és legkönnyebben érthető rögzítési forma. Izomsorvadás

Az izomsorvadás és az izomerő csökkenése sokunkat érintő probléma. Akár az öregedés, akár a betegség vagy a hosszan tartó inaktivitás miatt, ezek a problémák súlyosan befolyásolhatják életminőségünket.
Ebben a cikkben rávilágítunk a problémára, hogy jobban megértsük.

Az (izomsorvadás), izomerő elvesztése és az izomsorvadás témája eléggé izgalmas! Az izomerő elvesztése és az izomsorvadás egy olyan téma, amelyet akár viccesen is megközelíthetünk. Az izomerő egy olyan dolog, amit mindenki szeretne megtartani, de sajnos az élet közbeszól néha. Az izomsorvadás pedig olyan, mintha a vázizomzatod eldöntötte volna, hogy „nahh inkább lefogyok egy kicsit”. Tudjátok, az emberi test olyan, mintha egy autó lenne – ha nem tartjuk karban és nem gyakoroljuk rendszeresen, akkor könnyen leereszkedhet a kereke. És ugyanez igaz az izmokra is!

Szarkopénia néven is emlegetik ezt a jelenséget, ami azt jelenti, hogy az összes izmodat érintheti. Persze nem mindegyiket egyszerre támadja meg – ez lenne azért igazán ijesztő – de leggyakrabban a karok és lábak tömegének csökkenéséről beszélünk. Az izomerő elvesztése és az izomsorvadás a szarkopénia nevű jelenség következménye lehet. Ez azt jelenti, hogy a testünk természetes öregedési folyamata során csökkenni kezd a vázizomzat tömege – főleg a karokban és lábakban. Tehát mindannyian tudjuk: ha nem használod, elveszíted!

De ne aggódj, nem kell mindjárt ott fogni a búslakodó maszkot! Számos módja van annak, hogy megelőzd vagy lassítsd az izomerő elvesztését és az izomsorvadást. Rendszeres testmozgás például nagyon jó módszer lehet arra, hogy megerősítsd és fenntartsd az izmaidat.Nem kell feltétlenül előre hajolnod minden nap súlyzóval vagy négykézláb járkálnod ahhoz, hogy megelőzd ezt a csökkentést. A rendszeres testmozgás és egy kiegyensúlyozott étrend már sokat segíthet. És ha még mindig szükséged van motivációra vagy inspirációra, akkor itt vagyok én! Vagyis… itt vagyok virtuálisan segítve neked copywritingben.

Tehát légy nyugodt és vedd fel a harcot az izomerő elvesztésével és az izomsorvadással! Szóval ne ijedjetek meg attól, hogy idős korotokra eltűnnek majd karotok-lábikótok ereje! Csak legyetek aktívak és tartsátok mozgásban ezeket az izmocskákat!

Három fő izomtípus létezik:

Sima izmok, jelen vannak a szervekben és a zsigerekben;
Harántcsíkolt vázizmok, felelősek minden mozgásunkért és mozgásunkért;
A harántcsíkolt szívizom, amelyet szívizomnak is neveznek, lehetővé teszi a szív számára, hogy pumpaként töltse be szerepét.
Az izomsorvadás egy vagy több izom tömegének csökkenésének felel meg. Elméletileg minden izmot érinthet, de ezt a kifejezést nagyon gyakran használják a vázizomzat, és különösen a karok és lábak tömegének csökkenésére.

Melyek az izomsorvadás különböző formái?

Különböző formák léteznek , amelyek attól függnek, hogy a személy milyen patológiában szenved. Így az izomsorvadás lehet:

szarkopénia
Ezenkívül az izomsorvadást okozó mechanizmusok változatosak, és az októl függenek. Például egyesek közvetlenül az izomzatot érintik, míg mások az izom összehúzódását lehetővé tevő idegszerkezetek károsodásából származnak.

Tudni kell! Bármi legyen is az ok vagy a mechanizmus, az izomsorvadás fontos tünet, és megfelelő, személyre szabott és multidiszciplináris ellátást igényel.

Az izomsorvadás és az erővesztés okai

Az izomsorvadás, az izomtömeg csökkenése , amelyet izomgyengeség kísérhet .
Az erővesztés viszont a látható sorvadástól függetlenül is előfordulhat. Az okok és a mögöttes mechanizmusok feltárása elengedhetetlen a megfelelő klinikai kezeléshez.

Ülő életmód : A fizikai aktivitás hiánya , akár immobilizáció (pl. törés után), akár hosszan tartó inaktivitás (például ágyhoz kötött betegeknél) miatt, gyors mobilitás-, izomtömeg- és -erő-vesztéshez vezethet.

Öregedés (szarkopénia) : Ahogy öregszünk, természetes az izomtömeg és -erő fokozatos elvesztése, ezt a jelenséget szarkopéniának hívják . Elsősorban fiziológiai változásoknak tulajdonítható, beleértve az izomfehérje-szintézis csökkenését, a hormonális változásokat, valamint az izom-őssejtek számának és működésének csökkenését.

Neurológiai betegségek : Az olyan betegségek, mint az amyotrophiás laterális szklerózis (ALS), a gyermekbénulás vagy a perifériás neuropátia , az izmok denervációjához vezethetnek , ami sorvadáshoz vezethet.

Szisztémás betegségek : Bizonyos betegségek, mint például a rák, az AIDS, a szívelégtelenség, az alultápláltság és a krónikus vesebetegség, cachexiához, súlyos izomvesztéshez vezethetnek.

Gyógyszerek : Bizonyos gyógyszerek, beleértve a hosszú távú kortikoszteroidokat is, izomsorvadást okozhatnak.
Nem felel meg egyetlen betegségnek. Ez a tünet számos patológiában jelen van, amelyek nagyon különböznek egymástól, és néhány nagy kategóriába sorolható.

Immobilizálás

A mozgás lehetővé teszi az izmok térfogatának és tulajdonságaik megtartását. Immobilizáció esetén a mozgások csökkennek vagy egyáltalán nem léteznek, ezután többé-kevésbé gyorsan kialakulhat az izomsorvadás.

A gipszben lévő láb vagy kar kétségtelenül a legismertebb és legkönnyebben érthető rögzítési forma. Izomsorvadás
A gipszben lévő láb vagy kar kétségtelenül a legismertebb és legkönnyebben érthető rögzítési forma. Izomsorvadás

A gipszben lévő láb vagy kar kétségtelenül a legismertebb és legkönnyebben érthető rögzítési forma. Valójában az a végtag, amely több napig vagy hétig beragadt a gipszbe, elsorvad, és vékonyabb lesz, mint a másik végtag.
Ugyanez történik mindenféle balesettel vagy betegséggel, gipsszel vagy anélkül.

A kórházi kezelés vagy a hosszabb-rövidebb ideig tartó ágynyugalommal járó betegség szintén izomsorvadást okozhat.

Izombetegségek vagy myopathiák

Számos myopathia okoz izomsorvadást:

Egyesek genetikai eredetűek, születésüktől kezdve jelen vannak, még akkor is, ha a különböző tünetek, különösen az izomsorvadás később jelentkezhetnek. Ez különösen igaz a Duchenne-izomdystrophiára , egy ritka genetikai betegségre, amelynek első tünetei általában 3 éves kor körül jelentkeznek;
Egyesek szerzettek , vagyis születéskor nincsenek jelen. A szerzett myopathiák a betegségek heterogén csoportját alkotják, egyesek gyulladásos eredetűek, ezért myositisnek nevezik, mások endokrin eredetűek, és olyan betegségekhez kapcsolódnak, mint a cukorbetegség.

Izomsorvadást okozó neurológiai betegségek

Ebben az esetben az egyéb lehetséges idegkárosodás okozza. Az idegi struktúrák már nem szabályozzák megfelelően, az izom sorvadásnak indul. Az ilyen állapotért felelős neurológiai betegségek egyik példája a Charcot-kór, amelyet amiotrófiás laterális szklerózisnak vagy ALS-nek is neveznek . Ez egy neurodegeneratív betegség, amelyben a motoros készségekben részt vevő neuronok és az úgynevezett motoros neuronok degenerálódnak.

A poliomyelitis fertőző eredetű neurológiai betegség . A poliovírus hatással van az idegrendszerre, és bénulást és izomsorvadást okoz. Szerencsére a gyermekbénulás a védőoltásnak köszönhetően szinte eltűnt a föld színéről.

Egyéb lehetséges okok amelyek izomsorvadást okoznak

Az alkoholizmus , különösen annak krónikus formájában , káros következményekkel jár az izmokra, és izomsorvadáshoz vezethet, ami görcsökkel, fájdalommal stb.

Egyes gyógyszerek sorvadást okozhatnak. A legismertebb példa a szisztémás kortikoszteroidok hosszú távú alkalmazása, különösen gyulladásos vagy autoimmun betegségek esetén. Általánosságban elmondható, hogy az orvosok azt javasolják, hogy a hosszan tartó kortikoszteroid-kezelésben részesülő betegek rendszeresen végezzenek az adott személy képességeihez igazodó fizikai aktivitást, és ha szükséges, gazdagítsák étrendjüket fehérjékkel.

Időseknél a szarkopénia az izomtömeg és -erő csökkenésére utal . Az idősek izomsorvadása több tényező kombinációjából ered: maga az öregedés, a fizikai aktivitás csökkenése, de néha alkalmatlan, nem kellően fehérjedús étrend vagy akár alultápláltság is . A fehérjék azonban az izmok megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen makrotápanyagok.

Mik a mögöttes biológiai mechanizmusok?

Íme a 3 fő biológiai mechanizmus, amelyek stimulálják az izomsorvadást és az izomgyengeséget:

Fehérje egyensúlyhiány: Az izmok fenntartják a dinamikus egyensúlyt a fehérjeszintézis és a lebontás között. Atrophia akkor következik be, amikor ez az egyensúly megbomlik, akár a fehérjeszintézis csökkenése, akár a lebomlásának fokozódása miatt.

Apoptózis: Az apoptózis vagy a programozott sejthalál szintén hozzájárulhat az izomsorvadáshoz, különösen betegség vagy előrehaladott életkor esetén.

Inzulinrezisztencia: Az inzulin kulcsszerepet játszik az izomanyagcsere szabályozásában. Az inzulinrezisztencia, amely gyakran társul a cukorbetegséggel, hozzájárulhat az izomvesztéshez a fehérjeszintézis gátlásával.

Az izomsorvadás diagnosztizálása és kezelése

Az izomsorvadás diagnózisa a beteg klinikai vizsgálata után történik, kiegészítve vagy anélkül, hogy további vizsgálatokat, például elektromiogramot (EMG) végeznek . Ennél is fontosabb, hogy az ok diagnózisa lehetővé teszi a kezelés kiigazítását.

Az izomsorvadást, hogyan kell kezelni?

Ha az okot azonosították és a kezelés létezik, ezt felajánlják a betegeknek.
Például gyulladásos myopathia vagy myositis esetén a kezelés kortizonon vagy immunszuppresszánsokon alapul. Charcot-betegség esetén a riluzol nevű molekulát néha a betegség progressziójának késleltetésére írják fel, és a kutatások haladnak az új terápiák megtalálása érdekében.

Ha az izomsorvadást gyógyszer okozza, a felíró orvos fontolóra veheti a kezelés megváltoztatását. Legyen óvatos, soha ne hagyja abba vagy módosítsa a kezelést. Az esettől és az atrófia típusától függően a betegnek önállóan vagy gyógytornász közreműködésével rendszeres testmozgást írnak elő az izomsorvadásban érintett vagy várhatóan érintett izomcsoportok mozgósítása érdekében.

Értsd meg bensőséges kapcsolatukat

Úgy tűnik, hogy az izomsorvadás és a csökkent izomerő elválaszthatatlan ikrek. Ha gyengülést érzett az izmaiban, vagy észrevette, hogy azok kisebbnek vagy kevésbé feszesnek tűnnek, mint korábban, akkor valószínűleg a két jelenség közötti kapcsolatra gondol. Miért tűnik úgy, hogy amikor az egyik megjelenik, a másik gyakran követi? És miért olyan fontos megérteni ezt a kapcsolatot? Vágjunk bele együtt ebbe a témába.

Erőnk alapja: Izomrostok

Az izmok rostokból állnak, amelyek olyanok, mint egy kis egyedi motor. Ezek a rostok felelősek a szükséges erő előállításáért egy csésze kávé emelésétől a maraton lefutásáig. Amikor „izomtömegről” beszélünk, ezen rostok mennyiségére és minőségére gondolunk.

Az energiát adó „motorok” csökkentése:

Az izomsorvadás vagy sorvadás lényegében azt jelenti, hogy ezeknek a kis motoroknak – az izomrostoknak – csökken a mérete vagy száma. Képzelje el, hogy van egy autója kevésbé erős motorral, vagy kevesebb motorral rendelkezik egy nagy hajó meghajtásához; természetesen hatással lenne a teljesítményre. Ugyanez a helyzet az izmainkkal is: amikor sorvadnak, csökken az általuk generált erő.

Nem csak az izomméretről van szó:

De az izomhiány nem csak az izomritkulástól függ. Izmaink együttműködése, az őket irányító idegkapcsolatok minősége és egyéb tényezők is befolyásolhatják erőnket. Emiatt néha, még ha szabad szemmel még nem is nyilvánvaló az izomtömeg csökkenése, az erőnlét csökkenését érezheti.

Miért olyan fontos ez a kapcsolat?

A két pont közötti kapcsolat megértése több okból is elengedhetetlen:

Előrejelzés : Ha erőcsökkenést észlel, az izomsorvadás figyelmeztető jele lehet.
Rehabilitáció : Ennek a kapcsolatnak a megértésével a fizioterapeuták és a szakemberek jobban célozhatják meg a gyakorlatokat a probléma kezelésére.
Életminőség: Az alacsony érzés érzelmi hatással lehet. Az a tudat, hogy ezt a gyengeséget az izomtónus hiánya okozhatja, és hogy vannak olyan lépések, amelyekkel enyhíthető, az ellenőrzés és a remény érzését adhatja.

A gyógytornász szerepe ebben a küzdelemben

A gyógytornász a mozgásszervi betegségek felmérésére, rehabilitációjára és megelőzésére szakosodott egészségügyi szakember. Az izomsorvadással összefüggésben kulcsszerepet játszik.

 1. Pontos értékelés
  Minden beavatkozás előtt a gyógytornász felméri:

A probléma mértéke : Speciális mérésekkel és tesztekkel.
Izomerő : A gyengeség szintjének és a konkrétan érintett izmok meghatározásához.
Motoros funkciók : A mozgás és a járás korlátainak megértése.
Miközben figyelembe veszi céljait.

 1. Személyre szabott rehabilitációs program

Erősítő gyakorlatok : Ezek a gyakorlatok a legyengült izmokat célozzák meg, és arra ösztönzik őket, hogy ellenálljanak az ellenállásnak . Ez lehet testsúly, ellenállási szalagok vagy szabad súlyok.
Állóképességi gyakorlatok : Ezek segítenek javítani az izmok munkaképességét hosszabb ideig, ezáltal csökkentik a fáradtságot.
Nyújtó- és egyensúlygyakorlatok : Fenntartják vagy javítják az izmok rugalmasságát, így megelőzik a merevséget és javítják a mobilitást.

 1. Kézi technikák
  A fizikoterapeuta manuális technikákat alkalmazhat az izmok vérkeringésének javítására, a feszes izmok ellazítására és az ízületek mozgékonyságának javítására.
 1. Elektromos stimuláció
  Szükség esetén a fizikoterapeuta elektromos izomstimulációt alkalmazhat az izomösszehúzódások előidézésére, különösen akkor, ha a betegnek nehézségei vannak az izom összehúzódásában.
 1. Oktatás és tanácsadás
  Tanácsok a tevékenységhez : Ösztönözze a személy képességeihez igazodó rendszeres fizikai aktivitást.
  Testtartási tippek : tanítson helyes testtartást az izomfeszültség minimalizálása és a további problémák megelőzése érdekében.
  Otthoni gyakorlatok program : Mutassa meg a páciensnek, hogyan végezzen otthoni gyakorlatokat a terápia kiegészítéseként.
 1. Rendszeres ellenőrzés
  A következetesség kulcsfontosságú. A gyógytornász rendszeres monitorozást fog végezni, hogy a rehabilitációs programot a beteg előrehaladásának megfelelően módosítsa.
 1. Interdiszciplináris együttműködés
  Ha szükséges, a gyógytornász együttműködhet más egészségügyi szakemberekkel, például táplálkozási szakértőkkel, orvosokkal vagy foglalkozási terapeutákkal a holisztikus ellátás érdekében.

Következtetés

Az izomerő elvesztése és az izomsorvadás leküzdhetetlennek tűnhet, de megfelelő megközelítéssel és elszántsággal a felépülés lehetséges.

A tájékozottság, a gyors cselekvés és a szakemberrel való szoros együttműködés mindent megváltoztathat.

Az egészséged értékes, és megvan az ereje, hogy átvegye az irányítást.

Az izomgyengeség mindig visszafordítható?

A visszafordíthatóság nagymértékben függ a kiváltó októl. Fizikai inaktivitás esetén a megfelelő rehabilitáció gyakran visszaállíthatja a maximális erőt .

Neurológiai betegség vagy súlyos károsodás esetén azonban a gyógyulás korlátozottabb lehet.

A gyógytornász szakszerű nyomon követése elengedhetetlen az egyes esetek egyedi értékeléséhez és kezeléséhez.

Megelőzhető-e az izomregresszió?

Igen, az izomdegeneráció megelőzése gyakran lehetséges. A kulcs az aktív életmódban, a fehérjében gazdag kiegyensúlyozott étrendben és a megfelelő hidratálásban rejlik. A rendszeres orvosi kivizsgálás lehetővé teszi az első tünetek felismerését és kezelését, ezáltal minimalizálva a kockázatot.

Ha életkora vagy egészségi állapota miatt veszélyben van, egy fizikoterapeuta személyre szabott edzésprogramot készíthet Önnek.

Mennyi ideig tart felépülni az izomsorvadásból?

A felépülés időtartama nagymértékben változik a soványság okától, életkorától, általános egészségi állapotától és a rehabilitációs program iránti elkötelezettségtől függően.

Egyeseknél ez néhány hétig, míg másoknak több hónapig is eltarthat.

Az optimális felépüléshez elengedhetetlen a rendszeres kommunikáció a fizikoterapeutával és a program betartása.

Érdekesség

Elektrostimulációval segített evezőgépes edzés hatásainak vizsgálata
Gaëlle DELEY
INSERM U1093 CAPS Dijon Laboratory

Az evezőgépes edzés hatásai elektrostimulációval. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséghez, és az ezzel járó előnyöket nagymértékben befolyásolja az elvégzett gyakorlatok intenzitása. Az elektrostimulációval támogatott evezős az egész test mozgósításának köszönhetően sokkal nagyobb erőfeszítést tesz lehetővé, mint bármely más kezelési mód (a bőrre tapadt elektródák stimulációt és ezáltal az alsó végtagok izomzatának összehúzódását váltják ki).

Ez nagyon jelentős előnyöket tesz lehetővé, mint például az állóképesség javulása (3-mal szorozva), az izomsorvadás csökkenése (osztva 2-vel)… ami erősen befolyásolja a felhasználók életminőségét és jólétét.

Az elmúlt 10 év során végzett vizsgálatok lehetővé tették számunkra, hogy javítsuk a kezelési protokollokat, és a készüléket a lehető legtöbb beteg számára megfelelő használatra és előnyökhöz igazítsuk (nagy elváltozások, hiányos elváltozások, súlyos izomsorvadás stb.).

Jövőbeni munkánk az IRME-vel együttműködve a technika optimalizálására és a betegek fizikai egészségére és kognitív egészségére gyakorolt ​​hatásainak értékelésére is összpontosít.

Gaëlle DELEY – INSERM U1093 CAPS Laboratory (Dijon)

A dijoni és milánói PhD, majd 2 év bostoni (Harvard) után G. Deley csatlakozott a dijoni INSERM U1093 – CAPS laboratóriumhoz. Az évek során az elektrostimulációs technika, mint rehabilitációs eszköz alkalmazását tette szakterületévé.

Így a G Deley több mint 10 éve dolgozik funkcionális elektromos stimulációt integráló eszközök fejlesztésén, validálásán és optimalizálásán. Ezek az eszközök lehetővé teszik a betegek számára, hogy olyan mozgásokat végezzenek és olyan fizikai tevékenységeket végezzenek, amelyek egyébként elérhetetlenek lennének számukra.

Különösen az elektrostimulációval támogatott evezős mutatott látványos előnyöket a gerincvelő-sérült betegeknél (szív-légzés, izomfunkciók, életminőség, önbecsülés stb.). Ezt a munkát most a Dijon Egyetemi Kórházzal, az SSR Val Rosay-vel és a Kurage céggel együttműködve végzik.

Néhány híres személyiség, akik izomsorvadással, vagy más neuromuszkuláris betegséggel élnek.

Néhány közülük:

Stephen Hawking – Az angol fizikus, aki a fekete lyukak és az idő jelenségével kapcsolatos kutatásairól vált ismertté. Hawking 21 éves korában diagnosztizálták amyotrophiás laterális szklerózissal (ALS), ami fokozatos izomgyengeséget és izomsorvadást okoz.

Muhammad Ali – Az amerikai ökölvívó legenda, aki az 1960-as években és az 1970-es évek elején volt a nehézsúlyú világbajnok. Ali 1984-ben diagnosztizálták Parkinson-kórral, ami az idegsejtek pusztulását és az izomkontroll elvesztését eredményezi.

Frida Kahlo – A mexikói származású festőművész, akit a szürrealizmus jegyében alkotott műveiről ismerünk. Kahlo 18 éves korában balesetet szenvedett, amelynek következtében hosszú ideig voltak izomgyengeségei és fájdalmai. Emiatt több művében is foglalkozott a testi fájdalom és sorvadás témájával.

Lou Gehrig – Az amerikai baseballjátékos, aki a New York Yankees játékosaként vált ismertté az 1920-as és az 1930-as években. Gehrig a kapcsolódó neuromuszkuláris betegségéről kapta az ALS-vel ellentétben elnevezett, Gehrig-kór néven ismert amyotrophiás laterális szklerózis nevet. A betegség következtében izomgyengeség és izomsorvadás alakul ki.

Ezek csak néhány példa a híres emberekre, akiknek izomsorvadással vagy más neuromuszkuláris betegséggel kell élniük. Számos más ismert személyiség van, akiknek hasonló kihívásokkal kell szembenézniük.

Kapcsolódó képek: