Főcímek

Igaz történetek, megtörtént esetek, érdekességek

a jó Kávé eredete. Kattints az érdekességek kategóriára, de előtte egy kis érdekesség a kávéfőzés történetéről, eredetéről.

Kávé eredete. Kattints az érdekességek kategóriára, de előtte egy kis érdekesség a kávéfőzés történetéről, eredetéről, mert jó, ha tudod.

A kávéfőzőknek hosszú és változatos története van. Az első kávéfőzőt Düsseldorf közelében találta fel a 19. század elején Franz Xaver német feltaláló. A „Dripolator” névre keresztelt gép úgy működik, hogy jó forró vizet csepegtet az őrölt kávészemekre. Ezután a kávét az alábbi edénybe gyűjtik.

Fekete története egy másik nagy vitát is magában foglal, mint például, hogyan és hol készül a kávébab; a kávé iránti szenvedély újabb példája. Ez az intellektuális vita tökéletes egy olyan italhoz, amely a provokatív ötletek szításáról ismert. A 16. századi Oszmán Birodalomban a kávéházak, mint a szabad eszmecsere és politikai párbeszéd helyszínei, története jól dokumentált.

a jó Kávé eredete. Kattints az érdekességek kategóriára, de előtte egy kis érdekesség a kávéfőzés történetéről, eredetéről.

Miből készül az a bizonyos jó fekete?

A fekete, az Afrikában őshonos trópusi örökzöld kávénövény pörkölt és őrölt magjából főzött ital. A kávé a világ három legnépszerűbb italának egyike (a víz és a tea után), és az egyik legjövedelmezőbb nemzetközi árucikk. Míg a kávé számtalan ital alapja, népszerűsége nagyrészt a kávéban található alkaloid, a koffein frissítő hatásának köszönhető.

A fekete kávé termesztése: Utazás a jó babunk eredetén keresztül

Először is a kávétermesztés szülőhelyére, Etiópiába szállítanak bennünket. Képzelj el buja zöld tájakat, ahol a levegő nehéz a kávévirágok finom illatától. Itt, e lélegzetelállító táj közepette virágoznak a kávénövények a hegyvidéken, kihasználva a magasságot, az éghajlat és a talajviszonyok tökéletes kombinációját.

Ezután a kávébab figyelemre méltó átalakulásának lehetünk tanúi. Több hónapos gyengéd gondozás után ezek a „cseresznyék” lenyűgöző árnyalatokat hoznak létre – piros, sárga vagy akár lila -, ami azt jelzi, hogy megérett a szedésre. A gazdák ügyes kezekkel szelektíven szüretelik a babot, így biztosítva, hogy csak a legfinomabbak kerüljenek a csészénkbe.

A kávétermelést, a kávénövények termesztését többnyire nagy kereskedelmi vállalkozásokban végzik. A kávénövények két fő típusa (Coffea arabica és C. canephora; Rubiaceae) Afrikában őshonos trópusi örökzöld cserjék vagy kis fák. Pörkölt, őrölt magok vagy babokért termesztik, és kávéfőzésre értékesítik. Ez a cikk a kávéfák termesztését, valamint a kávébab betakarítását és feldolgozását írja le.

Most a malomba szállítanak minket, ahol a kávécseresznyénk sorsukkal találkoznak. A cseresznye finoman pépesedett, felfedve a benne rejlő értékes kávészemeket. Ezeket a babokat ezután megmossák, aprólékosan szétválogatják, majd a ragyogó napsütésben hagyják megszáradni, így lélegzetelállító látványt nyújtanak, amely egy műalkotásra emlékeztet.

Miután a bab megszáradt és készen van, egy újabb félelmetes utazásra indul, ezúttal a pörkölőbe. Itt képzett kézművesek alkalmazzák mesteri technikáikat, és ezeket a zöldbabot aromás gyönyörökké alakítják, amelyek felébresztik érzékeinket. A bab tökéletesre pörkölt, így az ízek szimfóniája szabadul fel, amelyek az ízlelőbimbóinkon táncolnak.

Végül élvezzük a pillanatot, amire mindannyian vártunk – az első korty frissen főzött kávénkból. Ahogy a dús, bársonyos folyadék megérinti ajkainkat, elszállunk a kávé termesztése szívébe. Megízlelhetjük a szenvedélyt, a kemény munkát és a rendíthetetlen elhivatottságot, amely a kávézás minden lépésében benne volt.

Így, ha legközelebb belekortyolsz kedvenc főzetedbe, szánj egy percet arra, hogy értékeld azt a félelmetes utazást, amely a csésze kávét a kezedbe adta. Az etióp felföldtől a helyi kávézóig a kávé termesztése egy csodálatos mese, amely megérdemli, hogy megünnepeljük.

Érezd jól magad a weboldalunkon!

jó, jó, jó

Kapcsolódó képek: