Főcímek

Glutén vizsgálata szklerózis multiplex-ben

glutén és az sclerosis multiplex - két dolog, amit talán nem gondoltál volna összekapcsolni! De nem vagy egyedül, mert még mindig nincs elegendő bizonyíték arra,

A vizsgálat célja a sclerosis multiplex (SM) és egyéb autoimmun betegségek egyidejű előfordulásának felmérése volt a betegcsoportunkban, és részletesebben elemezni kellett az ilyen társbetegségek hatását a betegség lefolyására.

Hú, a glutén és az sclerosis multiplex – két dolog, amit talán nem gondoltál volna összekapcsolni! De nem vagy egyedül, mert még mindig nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a glutén játszik-e szerepet az SM-ben.

De ne csüggedjünk! A tudósok folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiderítsék ennek a rejtélynek az igazságát. Bár jelenlegi bizonyítékok korlátait azonosították, van remény a jövőbeli kutatásokra nézve.

Lehet, hogy hamarosan azt fogjuk hallani, hogy „A glutén szerepe az SM-ben végre bebizonyosodott!” Vagy esetleg azt is megtudhatjuk, hogy „A glutén csak egy ártalmatlan közönséges búzafehérje volt egész idő alatt!”

Addig is tartsd magad távol a gluténtól vagy ne tedd – ez még mindig kérdéses. De mindenesetre élvezd az életet és ne feledd: akárhogy is alakuljon ez a kutatás, mindig lesz valami új és izgalmas dolog várható!

glutén és az sclerosis multiplex - két dolog, amit talán nem gondoltál volna összekapcsolni! De nem vagy egyedül, mert még mindig nincs elegendő bizonyíték arra,

Most kicsit komolyabban.

Betegcsoport és módszerek

256 klinikailag definitív sclerosis multiplexben szenvedő beteg a McDonald kritériumai szerint.

A betegeket két csoportba soroltuk.

Homemode.hu

1. csoport: SM további autoimmun betegségben.

2. csoport: SM további autoimmun betegség nélkül.

Eredmények

Az átlagos EDSS (Expanded Disability Status Scale) pontszám a betegcsoportban 3,4 ± 1,4 volt. 23 (8,9%) beteg egyidejűleg szenvedett autoimmun betegségben.

Az előfordulási arány a következő volt:autoimmun pajzsmirigy betegség (AIT) – 16; cöliákia – 2, I. típusú diabetes mellitus – 1, rheumatoid arthritis – 1, fekélyes vastagbélgyulladás – 1, psoriasis vulgaris – 1, spondylitis ankylopoetica – 1 és autoimmun hemolitikus anaemia – 1.

Következtetés:

 Az SM legnagyobb előfordulása egyidejűleg autoimmun pajzsmirigy-betegségben szenvedő betegeknél volt.

Egy további autoimmun betegség jelenléte nem volt jelentős hatással a betegek funkcionális károsodásának mértékére, összehasonlítva a komorbiditás nélküli betegek csoportjával.

Minden esetben autoimmun betegség megelőzte a sclerosis multiplex előfordulását.

Egy további autoimmun betegség jelenléte nem volt jelentős hatással a betegek funkcionális károsodásának mértékére, összehasonlítva a komorbiditás nélküli betegek csoportjával.

Következtetések:

Még mindig nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a glutén játszik-e szerepet az SM-ben, de a jelenlegi bizonyítékok korlátait azonosították, és javaslatot tettek a jövőbeli kutatások irányaira.”

Egy további autoimmun betegség jelenléte nem volt jelentős hatással a betegek funkcionális károsodásának mértékére, összehasonlítva a komorbiditás nélküli betegek csoportjával. Minden esetben autoimmun betegség megelőzte a sclerosis multiplex előfordulását.”

Szerző, publikálta: Dr.Jarmila Szilasiova

A glutén szerepe a sclerosis multiplexben:

„A szisztematikus felülvizsgálat célja a glutén MS-ben betöltött szerepével kapcsolatos bizonyítékok minőségi értékelése.

Módszerek:

Felülvizsgálati protokollt nyújtottak be a PROSPERO-hoz. Szisztematikus szakirodalmi keresést végeztek a PubMed, a Web of Science, a Scopus, az Embase, a Cab Abstracts és a Google Scholar lapokon.

Az SM-ben, klinikailag izolált szindrómában vagy lisztérzékenységben szenvedő betegeknél az SM-hez kapcsolódó markerekkel járó vizsgálatokat vonták be, ha meghatározott mennyiségű glutént tartalmazó étrend hatásait vagy a gluténérzékenység és az SM közötti összefüggéseket vizsgálták.

Eredmények: Negyvenkilenc, 50 vizsgálatot / esetet bemutató publikáció megfelelt a felvételi kritériumoknak.

Homemode.hu

A tanulmányok tervei, módszerei és eredményei nagyban változtak a tanulmányok között. Két beavatkozási tanulmány a gluténmentes étrend pozitív hatását találta a betegséggel kapcsolatos markerekre SM-ben szenvedő betegeknél. Az egyik prospektív kohorszvizsgálat a gluténmentes étrend pozitív hatását is megállapította, míg egy felmérés szerint a gabona / kenyér bevitele védett az SM ellen.

Négy megfigyelési vizsgálat nem talált megnövekedett SM és coeliakia komorbiditást. Tizenhét tanulmány vizsgálta a különböző gluténérzékenységi markerek szintjét SM-ben szenvedő betegeknél, következetlen eredményekkel. Végül 12 eset és 13 poszter / kivonat / mester tézis járult hozzá a téma megvilágításához.

Következtetések:

Még mindig nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a glutén játszik-e szerepet az SM-ben, de a jelenlegi bizonyítékok korlátait azonosították, és javaslatot tettek a jövőbeli kutatások irányaira.

Publikálta: Dr.Jette Frederiksen

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?