Kezdőlap » 2 sclerosis multiplex csoportot vizsgáltak

2 sclerosis multiplex csoportot vizsgáltak

„A vizsgálat célja a sclerosis multiplex (SM) és egyéb autoimmun betegségek egyidejű előfordulásának felmérése volt a betegcsoportunkban, és részletesebben elemezni kellett az ilyen társbetegségek hatását a betegség lefolyására.

Hú, a glutén és az sclerosis multiplex – két dolog, amit talán nem gondoltál volna összekapcsolni! De nem vagy egyedül, mert még mindig nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a glutén játszik-e szerepet az SM-ben.

De ne csüggedjünk! A tudósok folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiderítsék ennek a rejtélynek az igazságát. Bár jelenlegi bizonyítékok korlátait azonosították, van remény a jövőbeli kutatásokra nézve.

Lehet, hogy hamarosan azt fogjuk hallani, hogy „A glutén szerepe az SM-ben végre bebizonyosodott!” Vagy esetleg azt is megtudhatjuk, hogy „A glutén csak egy ártalmatlan közönséges búzafehérje volt egész idő alatt!”

Addig is tartsd magad távol a gluténtól vagy ne tedd – ez még mindig kérdéses. De mindenesetre élvezd az életet és ne feledd: akárhogy is alakuljon ez a kutatás, mindig lesz valami új és izgalmas dolog várható!

Most kicsit komolyabban.

Betegcsoport és módszerek:

256 klinikailag definitív sclerosis multiplexben szenvedő beteg a McDonald kritériumai szerint.

A betegeket két csoportba soroltuk.

Homemode.hu

1. csoport: SM további autoimmun betegségben.

2. csoport: SM további autoimmun betegség nélkül.

Eredmények

Az átlagos EDSS (Expanded Disability Status Scale) pontszám a betegcsoportban 3,4 ± 1,4 volt. 23 (8,9%) beteg egyidejűleg szenvedett autoimmun betegségben.

Az előfordulási arány a következő volt:autoimmun pajzsmirigy betegség (AIT) – 16; cöliákia – 2, I. típusú diabetes mellitus – 1, rheumatoid arthritis – 1, fekélyes vastagbélgyulladás – 1, psoriasis vulgaris – 1, spondylitis ankylopoetica – 1 és autoimmun hemolitikus anaemia – 1.

Következtetés:

 Az SM legnagyobb előfordulása egyidejűleg autoimmun pajzsmirigy-betegségben szenvedő betegeknél volt.

Egy további autoimmun betegség jelenléte nem volt jelentős hatással a betegek funkcionális károsodásának mértékére, összehasonlítva a komorbiditás nélküli betegek csoportjával.

Minden esetben autoimmun betegség megelőzte a sclerosis multiplex előfordulását.

Egy további autoimmun betegség jelenléte nem volt jelentős hatással a betegek funkcionális károsodásának mértékére, összehasonlítva a komorbiditás nélküli betegek csoportjával.

Következtetések:

Még mindig nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a glutén játszik-e szerepet az SM-ben, de a jelenlegi bizonyítékok korlátait azonosították, és javaslatot tettek a jövőbeli kutatások irányaira.”

Egy további autoimmun betegség jelenléte nem volt jelentős hatással a betegek funkcionális károsodásának mértékére, összehasonlítva a komorbiditás nélküli betegek csoportjával. Minden esetben autoimmun betegség megelőzte a sclerosis multiplex előfordulását.”

Szerző, publikálta: Dr.Jarmila Szilasiova

A glutén szerepe a sclerosis multiplexben:

„A szisztematikus felülvizsgálat célja a glutén MS-ben betöltött szerepével kapcsolatos bizonyítékok minőségi értékelése.

Módszerek:

Felülvizsgálati protokollt nyújtottak be a PROSPERO-hoz. Szisztematikus szakirodalmi keresést végeztek a PubMed, a Web of Science, a Scopus, az Embase, a Cab Abstracts és a Google Scholar lapokon.

Az SM-ben, klinikailag izolált szindrómában vagy lisztérzékenységben szenvedő betegeknél az SM-hez kapcsolódó markerekkel járó vizsgálatokat vonták be, ha meghatározott mennyiségű glutént tartalmazó étrend hatásait vagy a gluténérzékenység és az SM közötti összefüggéseket vizsgálták.

Eredmények: Negyvenkilenc, 50 vizsgálatot / esetet bemutató publikáció megfelelt a felvételi kritériumoknak.

Homemode.hu

A tanulmányok tervei, módszerei és eredményei nagyban változtak a tanulmányok között. Két beavatkozási tanulmány a gluténmentes étrend pozitív hatását találta a betegséggel kapcsolatos markerekre SM-ben szenvedő betegeknél. Az egyik prospektív kohorszvizsgálat a gluténmentes étrend pozitív hatását is megállapította, míg egy felmérés szerint a gabona / kenyér bevitele védett az SM ellen.

Négy megfigyelési vizsgálat nem talált megnövekedett SM és coeliakia komorbiditást. Tizenhét tanulmány vizsgálta a különböző gluténérzékenységi markerek szintjét SM-ben szenvedő betegeknél, következetlen eredményekkel. Végül 12 eset és 13 poszter / kivonat / mester tézis járult hozzá a téma megvilágításához.

Következtetések:

Még mindig nincs elegendő bizonyíték annak megállapítására, hogy a glutén játszik-e szerepet az SM-ben, de a jelenlegi bizonyítékok korlátait azonosították, és javaslatot tettek a jövőbeli kutatások irányaira.”

Publikálta: Dr.Jette Frederiksen

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?