Főcímek

Brunkow módszer hatékonyan segít

Brunkow módszer. Az ilyen állapotokban szenvedő emberek gyakran érzik, hogy elveszítették önmaguk felett az irányítást

Neurológiai rendellenességek, ortopédiai betegségek és egyéb mozgásszervi problémák rendkívül korlátozhatják az életminőséget. A mindennapi feladatok végzése fájdalmas és nehéz lehet, ami komoly kihívások elé állítja az érintetteket.

Brunkow módszer. Az ilyen állapotokban szenvedő emberek gyakran érzik, hogy elveszítették önmaguk felett az irányítást. A függőség mások segítségétől és a korlátozott mozgás, szorongást és depressziót okozhat.

Roswitha Brunkow kifejlesztett módszere forradalmian új megközelítést kínál a gyógytornában. Ez a technika lehetővé teszi a betegek számára, hogy függetlenül, otthon is alkalmazhassák azt mindennapi gyakorlatban. Így könnyedén csökkenthetik a tüneteket, erősíthetik az izmaikat és visszaadhatják az önállóságukat. Ezzel a módszerrel akár többször is intenzíven dolgozhatnak az egészségükért anélkül, hogy mások segítségét igényelnék. Roswitha Brunkow technikája valódi áttörést jelent ezeknek a betegeknek – útmutatást adva saját gyógyulásukhoz!

Roswitha Brunkow német gyógytornász által kidolgozott technika, olyan neurológiai rendellenességek, mint az:

ortopédiai betegségek, tartási- és járási nehezítettséggel járó kórképek (pl. stroke) esetén ajánlott gyógymód, amelyet a betegek gyógytornásztól, családtagtól függetlenül, önállóan, a saját napi gyakorlatban többször is intenzíven alkalmazhatnak.

Homemode.hu
Brunkow módszer. Az ilyen állapotokban szenvedő emberek gyakran érzik, hogy elveszítették önmaguk felett az irányítást

Mindemellett – fájdalomcsillapító módszer lévén – gerincműtéten átesett betegeknek, jelentős fájdalommal járó elváltozások, vagy alacsony fájdalomküszöbbel párosuló krónikus mozgásszervi betegségek esetén is hasznos. Csupán napi húsz percet, egy tornamatracot és némi kitartást igényel a betegtől. Az eredmények már négy héten belül megmutatkoznak.

A Brunkow asszony által kifejlesztett tornagyakorlatok megkönnyítik a test felépítésében résztvevő izmok használatát, stabilizálását, jól szolgálják a fiziológiás tartás- és mozgásminta kialakulását, automatizálását.

Brunkow egy balesetből kifolyólag hosszabb időre kerekesszékbe kényszerült, és saját „bőrén” tapasztalhatta meg a kezek és lábak támaszkodási funkciójának, az egész test proprioceptív (érzékelési-beidegzési), és neuromuszkuláris (izom-ideg kapcsolati) működésének fontosságát és lényegét, állapotából következően pedig nyugtalanító hiányát, ill. zavarát.

Roswitha Brunkow módszerének sarokköve a csukló és boka maximális hátrafeszítésének fejlesztése, amit az exteroceptív ingerek és a proprioceptív nyomási-zömítési impulzus segítségével kezdeményezünk.

Az exteroceptív ingerek Brunkow módszer-el

Hosszanti simítás hüvelykujjal felületesen, rövid és gyors, majd lassú, de hosszabb mozdulattal az alsó végtag hátsó, majd külső oldalán, a felső végtag felső, majd belső oldalán.
Mély húzás a bekarmolt kéz II.-V. ujjainak begyével, mélyebb rétegre hatva hosszan, lassan, nem körömmel.

A Brunkow módszer-rel kifejlesztett torna

Hátrafeszített bokán, a m. tibialis anterior (elülső lábszárizom) és a m. digitorum longus (hosszú ujjfeszítő izom) ina mellett, a felső ugróízületre helyezett két ujj rányomásával a boka aktív és erőteljes hatrafeszítése. Hátrafeszített csuklón a hüvelyk-, és kisujjhoz tartozó kéztőcsontot hátra, a középső ujjhoz tartozót előre nyomva növeljük a csukló aktív hátrahajlását.


Ezt követően tervszerűen hajlított ízületi állásban, a két akrális résztől – melyet fixpontnak nevez – a tenyérgyöktől és a saroktól törzs felé haladva izometriásan (nem látható mozgás, csak feszülés) megfeszítjük izmainkat. Az így elért szinergikus izommunkát továbbépítjük a gerinc felé, a törzs izmainak fokozatos megfeszítésével, melynek eredménye a törzs felegyenesedése és megtámasztása.

Ízelítőül nézzünk néhány Brunkow-gyakorlatot!

Fontos a lassú tempó, a folyamatos légzés és a feszítés utáni teljes ellazítás


1. Háton fekvés. Emelje fel a fejét, bal kézzel fogja meg a jobb „lábfejét”. Feszítse egymásnak a talpát és tenyerét, tartsa 3-5 mp-ig. Váltott végtagokkal is végezzük.


2. Háton fekve, lábak talpon csípőszélességben. Lábujjait hátrafeszíti, állával a szegycsonthoz közelítve fejét felemeli, sarkait talajba nyomja, kitartja, majd ellazítja.


3. Háton fekvés, karok test mellett tenyérre támasztva. Kézfejet hátrafeszíti, ujjaival terpesztve bekarmol és tart 5 mp-ig. Lazítva leteszi.


4. Mindkét lábat felemeli függőlegesig, a térd hajlított, a boka erősen hátrafeszített legyen. Ezzel egyidejűleg a karokat emeljük magasba, a könyök hajlított, a csukló intenzíven hátrafeszített legyen. Tartja, a derekát is leszorítja, majd ellazít.


5. Jobb oldalon fekve, bal kar a fej alatt, jobb láb kinyújtva, sarokkal erősen lefelé tol. Bal láb hashoz húzva, rajta a jobb kéz. Térdet és kezet egymás ellen nyomva tart 5 mp-ig.


6. Négykézláb állásban: jobb könyököt és bal térdet hashoz húzva egymás ellen nyomva tart, majd kinyújtja a törzs vonalában, láb és kézfej hátrafeszítéssel. Tart 5 mp-ig, majd letámaszt.


Források: Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár
– orvosi lexikon

Brunkow módszer, Brunkow módszer

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?