Főcímek

Az aranyér

Aranyér. Na, hát ez a téma nem mindennapi! Az aranyér, vagy ahogy szépen magyarul mondják, a "végbélgyűrű" betegség valóban nem egy kellemes dolog.

A  nodus haemorrhoidalis ( az aranyér vénák gyulladása és túlzott tágulása ) fájdalmas rohamokat okozhat.

Az egészséges életmód korlátozza a gyulladás kockázatát , de roham esetén gyógyszeres kezelés alkalmazható. Bizonyos esetekben műtétre van szükség.

Na, hát ez a téma nem mindennapi! Az aranyér, vagy ahogy szépen magyarul mondják, a „végbélgyűrű” betegség valóban nem egy kellemes dolog. Fájdalmas rohamokat és gyulladást okozhat a végbélnyílás környékén, és az aranyér vénák is rendesen kitágulhatnak.

Az egyik fő ok pedig a székrekedés, hiszen az ismételt nyomás eredményeként alakulhatnak ki ezek a kellemetlen tünetek. Na de ne essünk pánikba! Van néhány teendő, amit megtehetsz aranyér esetén.

Először is, próbálj meg gondoskodni arról, hogy rendszeres és könnyű legyen a székletürítésed. Igyál sok vizet és fogyassz rostban gazdag ételeket – ezek segítenek elkerülni a székrekedést.

Ha terhes vagy és szenvedsz aranyértől (na jó, végbélgyűrűtől), akkor sem kell kétségbe esned! Beszélj orvosoddal arról, hogy milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre ebben az állapotban.

Aranyér. Na, hát ez a téma nem mindennapi! Az aranyér, vagy ahogy szépen magyarul mondják, a "végbélgyűrű" betegség valóban nem egy kellemes dolog.
Aranyér.

Na, de figyelem! Ez egy tabu téma lehet sokak számára. Így aztán vigyázz mit beszélsz róla nyilvános helyeken. De ne aggódj, itt vagyok én, hogy segítsek neked a humorral és a jó hangulattal!

Akkor most egy kicsit több komolysággal.

Mi okozza a rohamokat?

A hemorrhoid betegség fájdalmas rohamokhoz, gyulladáshoz és a végbélnyílás körüli aranyér vénák túlzott tágulásához vezethet . A székrekedés a fő ok, mivel ez a székletürítés ismételt nyomását eredményezi . Úgy tűnik, hogy bizonyos élelmiszerek elősegítik a rohamok kialakulását, beleértve a húsokat, a fűszeres ételeket, a kávét, a teát, a kólát és a különféle alkoholokat . A rostszegény étrend és az elégtelen hidratáció a széklet megkeményedését okozza, és problémássá teszi a kiürítést.

Homemode.hu

Hol található az aranyér?

A hemorrhoid, az úgynevezett aranyér vénák egy sajátos hálózata, amely a végbélcsatorna és a végbélnyílás anatómiájának részét képezi. Hozzájárulnak a kontinencia kialakulásához (a széklet és a gázok visszatartása). A belső hemorrhoid , amely az anális csatorna tetején található , érzékeny a gáz- és a székletnyomásra. Általában nem fájdalmasak, még akkor sem, ha kitágulnak. A külső aranyér a végbélnyílás bőre alatt található, amely nagyon érzékeny a fájdalomra.

MIK AZ ARANYÉR TÜNETEI?

Belső és külső hemorrhoid

Az aranyér betegség tünetei személyenként és az aranyér helyétől függően változnak . Előfordulhatnak heveny hemorrhoid rohamok vagy folyamatos fájdalmak. Az aranyér krízis erős fájdalommal, többé-kevésbé látható vérzéssel, esetleg belső aranyér végbélnyílásból való kilépésével nyilvánul meg . Mindezek okozhatják az aranyér trombózisát.

Az aranyér krízis fájdalma

A külső hemorrhoid egy kis „golyó” megjelenését eredményezi közvetlenül a végbélnyílás szélén, és ugyanolyan színű, mint a bőr. Ennek a vérrögnek a kialakulása gyakran súlyos fájdalmat okoz, mivel a végbélnyílás fala, amely rendkívül érzékeny. A belső aranyér rohamok általában nem fájdalmasak.

Új kollekció

Aranyérből származó vérzés

A nodus haemorrhoidalis felületén az erek gyakran a véreznek. A belső aranyér okozta vérzések meglehetősen diszkrét vérzések, amelyek általában csak WC-papíron, székletürítés közben vagy utána láthatók.

Aranyér prolapsus ( előesés )

Ha a belső nodus haemorrhoidalis nagyon kitágult, a végbélnyíláson kívül is megjelenhet, különösen fellángolások idején: ez aranyér prolapsus. Irritációt, viszketést vagy gyakori székletürítési ingert okozhat, eredmény nélkül.

MILYEN SZÖVŐDMÉNYEI LEHETNEK AZ ARANYÉRNEK?

A nodus haemorrhoidalis rohamok általában néhány napon belül eltűnnek, viszont hajlamosak újra megjelenni. Vérzést okoznak. Ha bőségesek és ismétlődnek, vérszegénységhez vezethetnek . Szövődmény alakulhat ki a végbélnyílásban, amely éles és tartós fájdalom forrása, különösen, ha vérrög képződik ( aranyér trombózis ).

Vörös vér és fekete vér

A székletben lévő vér kétféle formában fordulhat elő. Ha látható és piros, akkor a beteget érintő állapot szükségszerűen a belekben található. Valóban, ha a vér fekete, az azt jelenti, hogy „megemésztődött” és átalakult. Ezért az emésztőrendszer előtti helyzetből származik. Fekete vér ritkán látható a székletben, kivéve ha erős vérzés hatására a széklet feketének és különösen bűzösnek tűnik. Általában csak egy analitikus laboratóriumi vizsgálat tudja biztosan megállapítani.

AZ ARANYÉR OKAI

Bárkinek lehet aranyere élete során. Becslések szerint Magországon minden második 40 év feletti embernek volt aranyérrohama.

MIÉRT ALAKUL KI ARANYÉRÜNK?

A székrekedés eredménye, hogy az aranyér rohamok lesznek, mivel ez a székletürítés nyomós erőfeszítéséhez vezet . Ezenkívül a rostszegény étrend és az elégtelen hidratáció a széklet megkeményedését okozza, problémássá teszi azok evakuálását, és hozzájárulhat a rohamok kialakulásához. Úgy tűnik, bizonyos élelmiszerek is elősegítik a rohamokat, beleértve a húsokat, a fűszeres ételeket, a kávét, a teát, a kólát és a különféle alkoholokat .

Az is megfigyelhető, hogy bizonyos családokban gyakrabban fordulnak elő aranyeres pananaszok.

Bizonyos tényezők növelik a hasi nyomást, és ennek következtében a végbélnyílás közelében található vénák tágulását : túlsúly , hosszan tartó ülés vagy krónikus székrekedés.

A mozgáshiány, a hosszan tartó ülés, valamint az erőszakos vagy speciális fizikai megerőltetés (például kerékpározás, lovaglás) szintén elősegítheti a rohamokat.

Terhes nőknél nem ritka a nodus haemorrhoidalis , különösen a terhesség végén vagy a szülés után. A méh okozta nyomás, a terhesség utolsó trimeszterében vagy a születést követő hetekben fellépő krónikus székrekedés , valamint a szülés során fellépő összehúzódások a vénák megduzzadását okozzák , és növelik az aranyér krízis kockázatát.

Hogyan lehet megelőzni az aranyér kialakulását?

Néhány általános intézkedés (hidratálás, székrekedés elleni küzdelem és fizikai aktivitás) segíthet megelőzni az aranyér kialakulását .

KÜZDELEM A SZÉKREKEDÉS ELLEN

Ügyeljen arra, hogy a széklet szabályos és lágy legyen, például élelmi rostban gazdag élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák) fogyasztásával és sok ivással.

Végezzen fizikai tevékenységet

Szokjon rá valamilyen fizikai tevékenységre, de kerülje a kerékpározást és a lovaglást. A mozgás, a rendszeres testmozgás aktiválja a keringést és az emésztést, ezáltal megakadályozza az aranyér kialakulását .

KERÜLJE A HOSSZAN TARTÓ ÁLLÁST VAGY ÜLÉST

Kövesse az összes vénás állapotra érvényes szabályt: inkább sétáljon vagy feküdjön le, mint egy helyben álljon, vagy üljön sokáig.

Kerülje a rohamokat elősegítő ételek fogyasztását

Ehhez készítsen listát arról, hogy mit fogyasztott az ezeket megelőző órákban. Idővel képesnek kell lennie arra, hogy tudja ellenőrizni és azonosítani a nem megfelelő élelmiszereket.

VIGYÁZZON A GYÓGYSZEREIRE

Homemode.hu

Egyes gyógyszerek elősegítik a székrekedést , és ezáltal az aranyér rohamokat. Ha az orvos új gyógyszert ír fel Önnek, ne habozzon megbeszélni vele.

GYAKOROLJON ÉSSZERŰ ANÁLIS HIGIÉNIÁT

Rendszeresen mossa le a végbélnyílást langyos vízzel, pamut kendővel vagy nedves törlőkendővel, anélkül, hogy túlzottan használná a szappant.

HOGYAN KELL REAGÁLNI ARANYÉR ESETÉN?

MI A TEENDŐ ARANYÉR ESETÉN?
Az aranyérrohamokra hajlamos emberek a fájdalomtól való félelem miatt hajlamosak elnyomni a székletürítés szükségességét. Az ilyen viselkedés által okozott székrekedés súlyosbítja a nodus haemorrhoidalis kialakulását , ami ördögi körhöz vezet . Ügyeljen arra, hogy a széklet szabályos és puha legyen .

Ha lehetséges, kerülje a hosszan tartó WC-ben való tartózkodást , és különösen a „tolóerőt”. Jobb később visszamenni, mint erőlködni.

Használjon semleges WC-papírt , színezék vagy illatanyag nélkül. Ezek irritáló anyagokat tartalmazhatnak. Nehezen tisztítható külső aranyér esetén nedvesítse meg a papírt vagy használjon nedves törlőkendőt az irritáció minimalizálása érdekében, majd finoman szárítsa meg.

MIT KELL TENNI ARANYÉR ESETÉN

  • Ha vérzés lép fel székletürítés közben.
  • Ha krónikus anális viszketés lép fel.
  • Ha a fájdalom elviselhetetlenné válik.
  • Ha a fájdalom az öngyógyítás 48 órán túl is fennáll .
  • Ha a fájdalom aranyér jellegét már diagnosztizálták és felírták.

MIT TESZ AZ ORVOS ARANYÉR ESETÉN?

Megvizsgálja a beteget, hogy a vérzést a nodus haemorrhoidalis okozza-e, és nem más betegség. Szükség esetén digitális végbélvizsgálatot, székletelemzést vagy anoszkópiát végez (a belső aranyér vizualizálása a végbélnyíláson átvezetett, nem traumás eszközzel). Kikérdezi a pácienst életmódjáról is, és azt javasolja, hogy tegyen intézkedéseket a kiújulás megelőzésére.

A kezeléshez különféle eszközök állnak rendelkezésére: gyógyszerek, amelyek egy része vény nélkül is beszerezhető. Bizonyos esetekben műtétre van szükség. A kezelés a hemorrhoid súlyosságától és méretétől függ .

TERHESSÉG ALATT

A téma gyakran tabu, mégis sok nő szenved aranyértől a terhesség alatt. A fájdalmas hemorrhoid befolyásolhatja a közérzetet, és súlyosbíthatja a már meglévő székrekedést . Az egyszerű megelőző intézkedésekkel elkerülhetők, amelyek különösen a bélben való áthaladás szabályozását célozzák.

MIÉRT GYAKORIBB AZ ARANYÉR TERHESSÉG ALATT?

A terhes nőknél nagyobb a nodus haemorrhoidalis kockázata, mert gyakran szenvednek székrekedéstől , de azért is, mert a méh súlya és térfogata akadályozza a vénás vér szívbe való visszatérését. Ezenkívül a szülés utáni napokban jelentős az aranyér kockázata, a gyermek megszületéséhez szükséges tolóerő miatt.

HOGYAN LEHET MEGELŐZNI AZ ARANYÉR KIALAKULÁSÁT A TERHESSÉG ALATT?

A nodus haemorrhoidalis megelőzése érdekében először meg kell akadályoznia a székrekedést . Valójában a székrekedés, az általa okozott tolóerő miatt elősegíti az aranyér megjelenését . Mivel az aranyér fájdalmassá teszi a székletürítést, ami pszichés problémát is okoz, székrekedéshez vezet, így ördögi kör alakulhat ki.

A székrekedés megelőzésének alapja a rostban gazdag étrend (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák), ​​a bőséges italfogyasztás (több mint napi két liter) és a rendszeres fizikai aktivitás (séta, úszás stb.). Javasoljuk, hogy amint szükségét érzi, menjen ki a WC-re, és ne üljön túl sokáig a WC-n feleslegesen.

Mivel a hemorrhoidnak ugyanazok az okai, mint a visszereknek (a vénás vér rossz visszaáramlása a szívbe), a vénás keringés javítása érdekében néha javasolt kompressziós harisnya viselése az aranyér kockázatának csökkentése érdekében, ennek egyenőre nincs hivatalos bizonyítéka. A vénás keringési problémák csökkentése érdekében ülve is kerülnie kell, hogy a lábát keresztbe tegye, és ne álljon hosszú ideig séta nélkül. A nap folyamán úgy feküdjön le, hogy felemeli a lábát, hogy megkönnyítse a vér visszajutását a szívbe.

HOGYAN LEHET ENYHÍTENI AZ ARANYÉR PROBÉMÁT TERHESSÉG ALATT?

Először is kezelje a székrekedést glicerin kúpokkal vagy terhességgel kompatibilis hashajtókkal ( ozmotikus hashajtókkal vagy ömlesztett hashajtókkal, amelyeket orvosa vagy gyógyszerésze javasol). Ezenkívül az orvos helyi kezelést is előírhat a hemorrhoid rohamainak enyhítésére . Néhány helyi érzéstelenítőt vagy kenő- vagy védőanyagot tartalmazó rektális kenőcs rövid kúraként alkalmazható terhesség alatt.

A paracetamolt tartalmazó gyógyszerek fájdalomcsillapításra használhatók. Másrészt a nem szteroid gyulladáscsökkentő szert ( NSAID , például ibuprofén) tartalmazó gyógyszerek alkalmazása nem javasolt az első öt hónapban, és ellenjavallt a terhesség hatodik hónapjától. A hemorrhoid tüneteinek enyhítésére bizonyos , szájon át szedett venotóniás gyógyszereket lehet felírni.

Homemode.hu

Kapcsolódó képek: