Főcímek

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX KEZELÉSE

Szklerózis multiplex esetén a kezelőorvos már felírhat APA-t, pontosítva a kitűzött célokat (izommunka, mozgáskoordináció javítása stb.) és a betegre jellemző ellenjavallatokat.

MI A KEZELÉSEK CÉLJAI?

A fellángolások időtartamának és intenzitásának csökkentésére úgynevezett alapgyógyszeres kezelést írnak elő ami a szklerózis multiplex formájához alkalmazkodik . Az alapkezelésen túl a betegség orvosi ellátása magában foglalja:

  1. a fellángolási tünetek enyhítése nem sclerosis multiplex- specifikus kezelésekkel ;
  2. funkcionális rehabilitáció az autonómia lehető leghosszabb ideig történő megőrzése és az immobilizációval kapcsolatos szövődmények korlátozása érdekében;
  3. pszichológiai támogatás;
  4. terápiás oktatási program.

MELY EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREK VESZNEK RÉSZT A KEZELÉSBEN?

Mint sok krónikus betegség esetében, a szklerózis multiplexben szenvedők ellátása egy multidiszciplináris csapat feladata, amely összehozza a kórházban és a közösségben dolgozó egészségügyi szakembereket ( Magyarország?):

  • neurológus aki felelős az első felírásért és az alapgyógykezelés megújításáért, valamint közösen a háziorvos a nyomon követésért, a mellékhatások kezeléséért és a tüneti kezelésekért ,
  • speciálisan pszichológiai támogatásra képzett pszichológus,
  • gyógytornász, logopédus, funkcionális rehabilitációs terapeuta,
  • ápolónő a betegellátásért és a terápiás oktatásért.

Más szakorvosok (urológus, szemész stb.) és egészségügyi-szociális szakemberek szükség szerint beavatkozhatnak. A különböző szakemberek összehangolt fellépése elengedhetetlen a szklerózis multiplexben szenvedők optimális nyomon követésének biztosításához .

Szklerózis multiplex esetén a kezelőorvos már felírhat APA-t, pontosítva a kitűzött célokat (izommunka, mozgáskoordináció javítása stb.) és a betegre jellemző ellenjavallatokat.

MI A HELYE AZ ADAPTÁLT FIZIKAI AKTIVITÁSNAK SZKLERÓZIS MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN?

Az adaptált fizikai aktivitás (APA) a sclerosis multiplex nem gyógyszeres kezelési módjai közé tartozik . Valójában a fizikai tevékenység rendszeres gyakorlása hozzájárul az izomerő és a mozgáskoordináció fenntartásához, a társadalmi elszigeteltség vagy depresszió elleni küzdelemhez és az egyensúly megőrzéséhez.

Sok sportgyakorlatot a szklerózis multiplexben szenvedők gyakorlására alakítottak át : például az atlétikát, gi gongot.

Új kollekció

Szklerózis multiplex esetén a kezelőorvos már felírhat APA-t, pontosítva a kitűzött célokat (izommunka, mozgáskoordináció javítása stb.) és a betegre jellemző ellenjavallatokat. Az e szakágakat kínáló klubokban az egészségsport gyakorlásában képzett oktatók feladata az egyes esetekhez igazodó erőnléti és edzési protokollok meghatározása. Sajnos olykor a felmerülő költségeket, gyakran nagyon költségesek.

Azok a betegek, akik igénybe veszik ezeket az adaptált tevékenységeket, fizikai előnyökről tesznek tanúbizonyságot (például autonómiáról és kitartásról), de pszichoszociális előnyökről is (küzdelem az elszigeteltség ellen, jobb énkép).

Homemode.huMegjegyezném, hogy a fentiek többsége Magyarországon, vagy nem valósítható meg, ha mégis, nem állami finanszírozással. A Magyarországon dolgozó neurologusok többsége nem hiszem, hogy segít a betegeken a fent leírtak szerint. Esetleg, ha a magánrendelésére megy kb.32 000 Ft-ért. Talán akad kivétel. Tisztelet azon keveseknek!

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?