Főcímek

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX IZGALMAS KEZELÉSE

Mi az SM-et kiváltó ok? Még keresik. Bármilyen frusztráló, a kutatók nagyon sokat tudnak arról, hogy mi a Sclerosis multiplex - é válás kockázata. MULTIPLEX KEZELÉSE

Az elmúlt években elért jelentős terápiás fejlődés még nem teszi lehetővé a sclerosis multiplex kezelését, gyógyítását . 

A betegségmódosító kezelések azok , amelyek a legtöbb hasznot húzták a közelmúlt terápiás fejlődéséből. Céljuk, hogy megakadályozzák a betegség progresszióját. Ide tartoznak az úgynevezett immunmoduláló kezelések és az úgynevezett immunszuppresszív kezelések .

MELYEK A SZKLERÓZIS MULTIPLEX KEZELÉSI MÓDJAI (2023-2024)?

A sclerosis multiplex alapkezelése immunmodulátorokat és immunszuppresszánsokat alkalmaz , amelyek csökkentik a fellángolások gyakoriságát és lassítják a fogyatékosság progresszióját. A fellángolások kezelése kortikoszteroidok , erős gyulladáscsökkentők intravénás infúzióján alapul , rövid időn keresztül . Más nem specifikus kezelések enyhítik a fájdalmat, a remegést és a kóros mozgásokat, az izommerevséget vagy akár az inkontinenciát is . Pszichológiai támogatást és funkcionális rehabilitációt is előírnak.

Homemode.hu

1993 óta az immunmoduláló és immunszuppresszív gyógyszerek jelentős előnyökkel járnak a sclerosis multiplex formáiban , amelyek relapszusok következtében alakulnak ki, valamint bizonyos esetekben a betegség progresszív formáiban.

Mi az SM-et kiváltó ok? Még keresik. Bármilyen frusztráló, a kutatók nagyon sokat tudnak arról, hogy mi a Sclerosis multiplex - é válás kockázata. MULTIPLEX KEZELÉSE

IMMUNMODULÁTOROK A SZKLERÓZIS MULTIPLEX BETEGSÉGMÓDOSÍTÓ KEZELÉSÉBEN

Az „ immunmodulátoroknak ” nevezett gyógyszerek az immunrendszer aktivitásának szabályozásával, valamint a gyulladás és a myelinhüvely elleni aktivitása által okozott károsodások csökkentésével fejtik ki hatásukat. A sclerosis multiplexben alkalmazott immunmodulátorok az interferonok és peginterferonok (béta-1a és béta-1b), valamint a glatiramer-acetát . A termékek beadási módjuktól ( szubkután vagy intramuszkuláris injekciózási mód ) és az injekciók gyakoriságától függően különböznek.

Az influenzaszerű tünetek gyakoriak a béta-interferonoknál a kezelés kezdetén: láz, fejfájás, izzadás, testfájdalmak, ízületi fájdalmak . Általában nem indokolják a kezelés abbahagyását. Ritkán figyeltek meg vérrel és vesével kapcsolatos , potenciálisan súlyos mellékhatásokat . Több éves béta-interferon-kezelés után jelentkezhetnek a problémák. Vérmintát lehet venni annak ellenőrzésére, hogy nincs-e rendellenesség.

Ezeket a gyógyszereket neurológusok írják fel. Ráadásul magas ára miatt a receptet meghatározott vényköteles receptre kell felírni, amelyeket az egészségbiztosítás támogat.

Glatiramer-acetát:

  • COPAXONE

Peginterferonok

  • AVONEX
  • BETAFERON
  • REBIF

Peginterférons

  • PELEGRIDY

IMMUNSZUPPRESSZÁNSOK A SZKLERÓZIS MULTIPLEX BETEGSÉGMÓDOSÍTÓ KEZELÉSÉBEN

Az ” immunszuppresszánsként ” ismert gyógyszereket az immunmoduláló gyógyszerek sikertelensége esetén vagy agresszív formák összefüggésében alkalmazzák olyan betegeknél, akik kezdettől fogva gyors fellángolással jelentkeznek. Ezek a mitoxantron (ELSEP), a natalizumab (TYSABRI) és a fingolimod (GILENYA). Ezek kórházi használatra fenntartott gyógyszerek, mert néha súlyos szövődményeknek teszik ki. Ezeket injekció formájában adják be , kivéve a közelmúltban forgalomba hozott és kapszulák formájában kapható fingolimodot.

Más, bizonyos autoimmun betegségek kezelésére engedélyezett immunszuppresszív gyógyszereket a szklerózis multiplexben a neurológus felelőssége mellett alkalmaznak . Ezek közé tartozik a ciklofoszfamid (ENDOXAN) és az azatioprin ( IMUREL).

Fingolimod

Natalizumab

  • TYSABRI

ÚJ BETEGSÉGMÓDOSÍTÓ KEZELÉSEK A SZKLERÓZIS MULTIPLEX KEZELÉSÉRE

Néhány éve új kezelések állnak rendelkezésre a régebbi kezelések alternatívájaként. Ezeket a gyógyszereket neurológusok írják fel.

DIMETIL-FUMARÁT AZ SM KEZELÉSÉBEN

A dimetil- fumarát (TECFIDERA) egy betegségmódosító megelőző kezelés a kiújuló, kiújuló sclerosis multiplex rohamainak kezelésére . Hatásmechanizmusa nem teljesen ismert. Kapszula formájában érkezik, és a régebbi injekciós kezelések alternatívája. A kórházban 2014 márciusa óta már kapható, gyógyszertárban beszerezhető. A kezelés során rendszeres monitorozás szükséges, beleértve a limfocitaszámot, valamint a vese- és májfunkciót.

Dimetil-fumarát

TECFIDERA

TERIFLUNOMID AZ SM KEZELÉSÉBEN

A teriflunomid (AUBAGIO) egy immunmodulátor , amely a kiújuló, remitív sclerosis multiplexre utal . Nem mutatott semmilyen klinikai előnyt a referencia kezelésekhez (interferonok, glatiramer-acetát) képest. Ennek ellenére felhasználási módja (napi egyszeri tabletta) érdekes lehet. Terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt.

Teriflunomid

AUBAGIO

Új kollekció

ALEMTUZUMAB AZ SM KEZELÉSÉBEN

Az alemtuzumab (LEMTRADA) egy anti-CD52 monoklonális antitest : olyan antitest , amely gyorsan elpusztít bizonyos fehérvérsejteket (B- és T-limfocitákat). A relapszusos-remittáló sclerosis multiplex aktív formájában is felírható . Az alemtuzumabbal végzett kezelés különleges ellenőrzést igényel az immunrendszerre gyakorolt ​​​​hatással összefüggő fertőzésveszély miatt.

Az immunrendszeri és kardiovaszkuláris jellegű súlyos káros hatások fellépése arra késztette az orvosokat 2018-ban, hogy az alemtuzumabot ne ajánlják fel első kezelésként, csak betegségmódosító kezelés után, vagy kezelések sikertelensége esetén.

Súlyos mellékhatások (sztrók, szívinfarktus , tüdővérzés , autoimmun hepatitis) .  Az infúzió alatt ellenőrizni kell az életfunkciókat, beleértve a vérnyomást is. A máj állapotát a kezelés előtt és alatt is fel kell mérni, és a betegeknek tanácsolni kell, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha bármilyen szokatlan tünetet észlelnek .

OCRELIZUMAB AZ SM KEZELÉSÉBEN

Az okrelizumab (OCREVUS) egy anti-CD20 monoklonális antitest , amely bizonyos fehérvérsejteket (B-limfocitákat) céloz meg, amelyekről ismert, hogy szerepet játszanak az SM gyulladásos folyamatában. Felírható egyrészt primer progresszív sclerosis multiplexben (PP-MS) korai stádiumban, másrészt kiújuló aktív formákban (R-MS).

Felírása nem mérlegelhető a PPMS súlyosabb formáiban, különösen az előrehaladott fogyatékkal élő betegeknél. Az okrelizumab a relapszusos sclerosis multiplex minden aktív formájának első vagy második vonalbeli kezelése .

Az okrelizumab alkalmazását az infúzióval kapcsolatos reakciók jelentős kockázata jellemzi : kórházi környezetben, orvosi felügyelet mellett kell beadni, és az infúzió beadása előtt a reakciókat korlátozó kezelést kell előírni . Immunszuppresszív hatása miatt ez a gyógyszer potenciálisan súlyos fertőzések kockázatának van kitéve a beteg. A fertőzés bármely jele (láz, tartós köhögés, szájüregi vagy genitális herpesz ) gyors orvosi beavatkozást igényel.

Hosszabb távú adatokra van szükség ahhoz, hogy jobban felmérhessük a használat több éven át tartó következményeit. A klinikai vizsgálatok során a rákos megbetegedések és a rákmegelőző elváltozások gyakrabban fordultak elő az okrelizumabbal kezelt betegeknél, mint a kontrollcsoportokban. Ezért ennek a kezelésnek a haszon/kockázat arányát eseti alapon kell mérlegelni azoknál a betegeknél, akiknél bizonyos rákkockázati tényezők állnak fenn. Ezen túlmenően a remisszióban lévő vagy a rákból gyógyuló betegeket szorosan ellenőrizni kell az esetleges kiújulás észlelése érdekében.

okrelizumab

OCREVUS

KLADRIBIN-NEL GYÓGYKEZELÉS A SZKLERÓZIS MULTIPLEX BETEGSÉGBEN

A kladribin (MAVENCLAD) szerkezetében hasonló a purinhoz, a DNS előállítÉGBENásához szükséges anyaghoz . A szervezetben megzavarja a DNS- termelést, és ezáltal lehetővé teszi a sclerosis multiplex gyulladásos folyamataiban részt vevő limfociták számának csökkenését . Tanulmányok kimutatták, hogy a kladribin csökkenti a relapszusok arányát és késlelteti a betegség progresszióját a kiújuló sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél . A sclerosis multiplex (R-MS) nagyon aktív visszaeső formáiban szenvedő felnőttek számára javasolt .

Ez a gyógyszer nem adható aktív krónikus fertőzésben, például tuberkulózisban vagy hepatitisben szenvedő betegeknek, illetve HIV- fertőzésben vagy legyengült immunrendszerű betegeknek.

A kezelés tabletták formájában történik, amelyeket két ciklusban, két éven keresztül kell bevenni. A leggyakoribb mellékhatások a limfopenia (alacsony limfocitaszám ) és a varicella zoster vírusfertőzések .

Az erősen aktív R-MS jelenlegi kezeléseivel (natalizumab, fingolimod, alemtuzumab és okrelizumab) való összehasonlító adatok hiányában, valamint a biztonságos használatára vonatkozó még korlátozott ismeretek miatt az egészségügyi hatóságok azt tanácsolják, hogy e gyógyszer alkalmazását tartsák fenn olyan betegek számára, akik más meglévő kezelésekkel sikertelen volt.

Kladribin

MIKOR KEZDJÜK EL A SZKLERÓZIS MULTIPLEX BETEGSÉGMÓDOSÍTÓ KEZELÉSÉT, GYÓGYÍTÓ ELJÁRÁSÁT?

A sclerosis multiplex olyan betegség, amelynek kialakulása nehéz megjósolni. Ezért nehéz megjósolni egy immunmoduláló gyógyszer hatékonyságát a betegnél. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy az ilyen típusú kezelést előnyösebb a betegség kialakulásának korai szakaszában elkezdeni, hogy hosszabb ideig élvezhessük „előnyeit”. A betegség kezdetén fellépő visszaesések gyakorisága  határozzák meg a kezelés megkezdéséről szóló döntést.

Egy immunmoduláló gyógyszer sikertelensége vagy intoleranciája esetén nem áll fenn a csere veszélye. Az egyik kezelés elmulasztása semmilyen módon nem jelzi előre egy másik, eltérő hatásmódú immunmodulátor kudarcát.

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX FELLÁNGOLÁSÁNAK KEZELÉSE

A sclerosis multiplex kezelésének célja a központi idegrendszer gyulladásának csökkentése . A kortikoszteroidok ( erős gyulladáscsökkentő szerek ) rövid időn keresztül történő intravénás infúzióján alapul .

Azonnali hatású injekciós kortikoszteroidok

TÜNETI KEZELÉSEK SZKLERÓZIS MULTIPLEXBEN

A szklerózis multiplexre nem specifikus tüneti kezelések lehetővé teszik a roham után is fennálló tünetek kezelését, és csökkentik a mindennapi élet minőségét: fáradtság, fájdalom, szorongás, depressziós rendellenességek, remegés és kóros mozgások, izommerevség vagy inkontinencia kezelése . Ezek a megfelelő gyógyszer felírásán alapulnak.

Bizonyos izomrelaxánsok ( görcsoldók ) ezért a sclerosis multiplexet kísérő fájdalmas kontraktúrákban javallottak .

Görcsoldó

2013 óta létezik egy gyógyszer (FAMPYRA), amely javítja a sclerosis multiplexben szenvedő és járáskorlátozott felnőttek járásképességét. Az egészségügyi hatóságok szerint alkalmazása csak megfelelő rehabilitációs programmal együtt mérlegelhető, anélkül, hogy e program végrehajtását késleltetné, sem pedig a technikai járást segítő eszközöket vagy speciális kezeléseket. A kezelés toleranciáját és hatásosságát az orvosnak rendszeresen újra kell értékelnie. A leggyakoribb mellékhatások a neurológiai (ideértve a rohamokat is), pszichológiai és fertőző hatások

Fampridin

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX MULTIDISZCIPLINÁRIS KEZELÉSE

Mint sok krónikus betegség esetében, a sclerosis multiplexben szenvedők ellátása, kezelése egy multidiszciplináris csapat feladata, amely a kórházban és a városban dolgozó egészségügyi szakembereket tömöríti: neurológus, háziorvos, urológus, szemész, pszichológus, gyógytornász, szociális munkás, nővér. , logopédus stb. E különböző szakemberek összehangolt fellépése elengedhetetlen a szklerózis multiplexben szenvedők optimális nyomon követésének biztosításához (Magyarországon ilyen nincs, mert előre megyünk nem hátra).

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX JÖVŐBELI KEZELÉSE, ORVOSLÁSA

Napjainkban a kutatás a betegség különböző szakaszait célozza meg, hogy új, egymást kiegészítő hatásmechanizmusú gyógyszereket javasoljanak. Jelenleg kétféle stratégiát dolgoznak ki: egyrészt az immunszuppressziós stratégiát, vagyis az idegrendszerrel szemben kialakult kóros immunválasz csökkentését célzó gyógyszereket, másrészt az idegsejtek visszafordíthatatlan károsodását csökkentő neuroprotekciós stratégiát .

Homemode.hu

Ezenkívül a központi idegrendszerben vannak erőforrások a sclerosis multiplexhez kapcsolódó elváltozások spontán helyreállítására, kezelésére, de ezek gyakran nem elegendőek. Egyes betegeknél ez a remyelinizációs képesség nagyon gyenge, vagy hiányzik. A gyógyulási mechanizmusok és a sikertelenség okainak megértése a sclerosis multiplex új kezelési módjainak egyik kutatási iránya .

Jelenleg több mint ötven terápiás vizsgálat folyik különböző új gyógyszerekkel.

A CIKK FORRÁSAI ÉS HIVATKOZÁSAI: SZKLERÓZIS MULTIPLEX KEZELÉSE

MédicoSport Santé 2017 , A Francia Nemzeti Olimpiai és Sportbizottság Orvosi Bizottsága, 2017.04.

ARSEP alapítvány

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?