Kezdőlap » A SZKLERÓZIS MULTIPLEX OKAI

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX OKAI

Szklerózis multiplex

A szklerózis multiplex okai régóta rejtélyesek. Az elmúlt években a kutatások fellebbentették a fátylat, és feltárták a betegség mögött meghúzódó mechanizmusokat.

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX EGY AUTOIMMUN BETEGSÉG

Normális esetben az immunsejtek csak az idegen sejteket támadják meg, azokat, amelyek genetikai „személyi igazolványa” más. De egy autoimmun betegség során az egyén immunrendszere megtámadja saját sejtjeit.

Homemode.hu

A tudósok többsége autoimmun eredetet tulajdonít a sclerosis multiplexnek ; az autoimmun elmélet mellett számos érv szól. Az immunsejtek által felismert idegsejt- antigéneket azonban még nem sikerült azonosítani .

MELYEK A SZKLERÓZIS MULTIPLEX EGYÉB LEHETSÉGES OKAI?

Homemode.huSok vírust említettek, többek között a veszettséget , a herpeszt , a kanyarót, a rubeolát, bizonyos retrovírusokat, például a HTLV-1-et vagy a fertőző mononukleózisért felelős Epstein-Barr vírust . A Chlamydia pneumoniae baktérium kórokozóját is gyanították, de szerepe soha nem bizonyított. Egyes tudósok azonban továbbra is meg vannak győződve arról, hogy egy fertőző ágens is szerepet játszhat a betegség kiváltásában.

KIT FENYEGET A SZKLERÓZIS MULTIPLEX?

A meglévő epidemiológiai vizsgálatokból számos megfigyelést tettek a sclerosis multiplex kialakulásának kockázati tényezőivel kapcsolatban .

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX LEGINKÁBB A FIATAL FELNŐTTEKET ÉRINTI

A betegséget leggyakrabban 20 és 50 év közötti betegeknél diagnosztizálják, ritkán idősebb felnőtteknél vagy gyermekeknél.

A SZKLERÓZIS MULTIPLEXET ELŐSEGÍTŐ FÖLDRAJZI TÉNYEZŐK

A sclerosis multiplex sokkal gyakoribb az egyenlítőtől távolabbi nagy szélességi körökön (40 szélesség felett), mint az egyenlítőhöz közelebbi alacsony szélességi körökön. Ezt a hatást a napfény változása okozhatja: a gyermekkori rendszeres napozás védelmet nyújthat az SM kialakulásával szemben.

Ugyanakkor ugyanazon a földrajzi területen, ahol a szélesség és az éghajlat közel azonos, az SM gyakorisága jelentős eltéréseket mutathat.

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX ETNIKAI ÉS GENETIKAI TÉNYEZŐI

A sclerosis multiplex gyakrabban érinti az észak-európai származású embereket. A sclerosis multiplexre hajlamosító genetikai tényezőket is azonosítottak.

Tanulmányok kimutatták, hogy Franciaországban egy személy, akinek testvére szklerózis multiplexben szenved, 50-nél nagyobb kockázatot jelent a betegség kialakulására (szemben a teljes népességben 900-ból egy). Mindazonáltal a sclerosis multiplex nem örökletes betegség: egy olyan gyermek esetében, akinek az egyik szülője érintett a sclerosis multiplex-ben, ott a kockázat a betegség kialakulására nagyobb, mint annak a gyermeknek, akinek mind a két szülője mentes a betegségtől.

EGYENLŐTLEN MEGOSZLÁS A FÉRFIAK ÉS A NŐK KÖZÖTT A SZKLERÓZIS MULTIPLEXBEN

A sclerosis multiplex körülbelül két-háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, ami arra utal, hogy a hormonok ( vagy a nemi kromoszómákon található specifikus gének ) közvetlen vagy közvetett szerepet játszhatnak a betegségre való hajlamban.

A SZKLERÓZIS MULTIPLEXHEZ KAPCSOLÓDÓ KÖRNYEZETI TÉNYEZŐ

A népességvándorlással kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy a betegség kialakulásának kockázata megnő, ha olyan régióból költöznek, ahol alacsony a betegség gyakorisága, olyan területre, ahol ez a gyakoriság magasabb. Ez a megfigyelés a környezettel kapcsolatos tényezők előnyben részesítésére utal.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a kockázati változás a személy vándorláskori életkorától függ. Azok az emberek, akik tizenöt éves koruk előtt költöznek olyan régióba, ahol gyakori az SM, jelentősen megnő az SM kialakulásának kockázata, különösen azért, mert a migráció életük korai szakaszában történt. A tizenöt éves koruk után költözőket ez a változás csak a következő generációt érinti, ha gyermekük lesz.

Miközben rávilágítanak az SM kialakulására hajlamosító környezeti és genetikai tényezők közötti összetett kapcsolatra, ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy az SM-et a genetikailag hajlamos egyénekben egy környezeti kiváltó tényező korai expozíciója okozhatja .

MEGELŐZHETŐ A SZKLERÓZIS MULTIPLEX?

Mivel a sclerosis multiplex okai nem ismertek kellően, a megelőzés módját nem azonosították. A betegség diagnosztizálása után az immunmodulátorokkal vagy immunszuppresszánsokkal végzett háttérkezelések csökkenthetik a fellángolások gyakoriságát és megelőzhetik a szövődményeket.

Új kollekció

A szklerózis multiplex progresszív formáinak diagnosztizálása

Az SM-ről azt mondják, hogy progresszív, ha a neurológiai tünetek legalább egy évig folyamatosan romlanak . A diagnózis általában nehezebb felállítani, mint az úgynevezett „fellobbanás” formákban. Ezután elengedhetetlen további vizsgálatok igénybevétele: az agy MRI és a gerincvelő MRI- vizsgálata, kiegészítve a vizuális kiváltott potenciálok mérésével és lumbálpunkcióval a diagnózis megerősítése érdekében.

Ez az egyik legnehezebben felállítható diagnózis . Megerősítéséhez a klinikai tünetek több mint egy éven át tartó súlyosbodása , valamint a következő három elem közül két elem jelenléte szükséges:

  • tipikus eltérések lumbálpunkciónál,
  • több agyi lézió,
  • két gerincvelő sérülés .

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?