Főcímek

A SCLEROSIS MULTIPLEX DIAGNÓZISA

A SCLEROSIS MULTIPLEX DIAGNÓZISA » kuncog-erlanet

Jean-Martin Charcot leírta a betegséget a 19. században. Azóta, a sclerosis multiplex diagnózisának felállításának alapelvei azonosak: a központi idegrendszer károsodását mind időben (amit időben disszeminációnak nevezzük), mind térben (térbeli disszeminációnak) kell kimutatni.

A TÜNETEK TERJEDÉSE A TÉRBEN

Helyétől függően az agy vagy a gerincvelő egy részének károsodása következményekkel jár. Például a gerincvelő alsó részének szenzoros neuronjainak károsodása abnormális érzéseket vált ki a lábakban.

A sclerosis multiplex diagnózisához a betegséget olyan tünetekkel kell kifejezni, amelyek csak a központi idegrendszer különböző területein található elváltozásokkal magyarázhatók . Például a látásélesség csökkenése és az egyensúlyzavarok, amelyek a látóideg rohamának és a központi idegrendszer két különálló zónájának, a kisagynak a megpróbáltatásainak felelnek meg .

A TÜNETEK LASSÚ TERJEDÉSE

A sclerosis multiplexben a gyulladásos epizódok idővel követik egymást, és a központi idegrendszer különböző területeit érintik . Például a látóideg kezdeti rohamát két évvel később a lábak érzéstelenítése követheti , ami megfelel a gerincvelő rohamának .

KIEGÉSZÍTŐ VIZSGÁLATOK SCLEROSIS MULTIPLEXRE

A sclerosis multiplex diagnosztikájában különféle kiegészítő vizsgálatokat hajtanak végre

MRI A SZKLERÓZIS MULTIPLEX DIAGNÓZISÁBAN

A mágneses rezonancia képalkotás ( MRI ) képes megjeleníteni a gyulladásos plakkokat a központi idegrendszerben (mind az agyban, mind a gerincvelőben ) . A „ léziók ” kifejezést ezekre a gyulladásos foltokra használják . Ezek fehér (” hiperjelek „) vagy fekete (” hipojelek „) foltokként jelennek meg az MRI során használt paraméterektől függően . Ezek az elváltozások számosak lehetnek, még akkor is, ha a betegnek kevés klinikai tünete van: a gyulladás olyan agyterületeken is lokalizálható, amelyek tüneteit nem érintette a sclerosis multiplex .

A SCLEROSIS MULTIPLEX DIAGNÓZISA » kuncog-erlanet

Az MRI lehetővé teszi a tünetek térbeli terjedésének felgyorsítását (számos elváltozás a központi idegrendszerben ), de az idő múlásával történő terjedésének felgyorsítását is. Valójában egy termék ( gadolínium ) intravénás injekciójával különbséget lehet tenni a közelmúltbeli (néhány hetes) és a régi elváltozások között. Így az idő múlásával történő terjedés bizonyítéka anélkül érhető el, hogy meg kellene várni a sclerosis multiplex újabb rohamát .

LUMBÁLPUNKCIÓ A SCLEROSIS MULTIPLEX DIAGNÓZISÁBAN

Az MRI megérkezése óta a lumbálpunkció már nem kötelező . Ennek ellenére nagyon gyakran végzik, mert lehetővé teszi a gyulladás jeleinek kiemelését a központi idegrendszert fürdető cerebrospinális folyadékban . Ha kétségei vannak, a diagnózis megerősítéséhez elengedhetetlen a vizsgálat elvégzése .

KIVÁLTOTT POTENCIÁLOK MÉRÉSE SCLEROSIS MULTIPLEXBEN

Az úgynevezett kiváltott potenciálok mérése lehetővé teszi az elektromos impulzus idegpályák mentén történő vezetési sebességének és minőségének vizsgálatát . Így tanulmányozhatjuk a motoros készségek, az érzékenység, a hallás vagy a látás útjait . A különböző típusú kiváltott potenciálok közül csak a vizuális kiváltott potenciálok (VEP) hasznosak a sclerosis multiplex diagnosztizálásában .

A szklerózis multiplexben az idegimpulzusok átvitele lelassul a látóidegekben. A vizuális ingert az agy válaszától elválasztó idő meghosszabbodása azt bizonyítja, hogy a látóideg demielinizálódott, még akkor is, ha a beteg nem tapasztalt látászavart. A kiváltott potenciálok tehát megkönnyíthetik a tünetek térbeli terjedésének diagnosztizálását .

Homemode.hu

A SZKLERÓZIS MULTIPLEX PROGRESSZÍV FORMÁINAK DIAGNOSZTIZÁLÁSA

Az SM-ről azt mondják, hogy progresszív, ha a neurológiai tünetek legalább egy évig folyamatosan romlanak . A diagnózis általában nehezebb, mint az úgynevezett „visszaeső” formákban. Ezután elengedhetetlen további vizsgálatok igénybevétele: az agy MRI és a gerincvelő MRI-vizsgálata , kiegészítve a vizuális kiváltott potenciálok mérésével és lumbálpunkcióval a diagnózis megerősítése érdekében .

Ez az egyik legnehezebben felállítható diagnózis . Megerősítéséhez a klinikai tünetek több mint egy éven át tartó súlyosbodása , valamint a következő három elem közül kettő megléte szükséges:

  • tipikus eltérések lumbálpunkciónál ,
  • kilenc agyi lézió vagy négy lézió és zavart vizuális kiváltott potenciál,
  • két gerincvelő sérülés .

Kapcsolódó képek:

Vélemény, hozzászólás?