Főcímek

A cukorbetegség tünetei, annak kezelése

Cukorbetegség

A cukorbetegség (magyarul: édes vizelés) a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét, és életkilátásait. Előidézője a hasnyálmirigy Langernhans szigetének béta sejtjei csökkenten, vagy hiányosan működnek.

Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet víve magával, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány, vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.

A betegségbe a vércukorszint növekedése következik be. Az inzulin hatása elősegíti a glükóz bejutását a sejthártyán keresztül a sejtbe, és felhasználhatóvá teszi azt. A májban a glükózból glikogént képez, és a glükóz így raktározódik a májba. Inzulin hiányában a két hatás nem jön létre, a vércukorszint emelkedik, de a sejtek éheznek, nem jutnak cukorhoz. A cukrot a vese felhasználatlanul üríti, poliuria (sokat vizel) lép fel. A sok vizelettel nátrim, és más elektrolitok is kiürülnek. Cukorbetegségbe a zsírsavak részleges lebontásából keletkezik az aceton.

A cukorbetegségTünetei:


A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 – 6,9 között van, azt károsodott éhgyomri vércukorértéknek nevezzük.

Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 – 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

Állandó szomjúságérzés, sok folyadékot fogyaszt, sok pisilés, fogy, bőre száraz, viszket, izomgyengesége van, fertőzésre való hajlam (gennykeltő, TBC, nemi-, és fogamzóképesség csökken).
 

Homemode.hu

A betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. Ez a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció következménye. Bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető. Fokozott aceton képződési hajlammal jár, a betegek szérumában antitestek mutathatók ki.

Fokozott folyadékvesztés:

 A vizeletbe kiválasztódó cukor nagy mennyiségű folyadékot köt meg, vizelethajtóként működik. A betegek napi 4-5 – esetleg még több – litert vizelnek, ennek megfelelően sok folyadékot fogyasztanak. A viszonylag hirtelen kialakuló cukorbetegségnek ez lehet az egyik első tünete.

A cukorbetegség anyagcsere-zavarai:

Inzulinhatás híján a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, miközben a sejtek valójában éheznek. A beteg sokat eszik, mégis lefogy. A zsírok lebontása csak cukor jelenlétében teljes, a nélkül acetonná, acetecetsavvá alakulnak. Emiatt a beteg lehelete aceton szagú. Ezek az anyagcseretermékek savanyúak, felszaporodásuk esetén a szervezet vegyhatása is eltolódik, ami hányingert, hányást, szapora, erőltetett légzést, súlyos esetben kómát okozhat.

Fertőzéshajlam:

 A szövetek cukortartalma kezeletlen betegségben megnő, ez táptalajul szolgál baktériumoknak, gombáknak, miközben az immunrendszeri falósejtek funkciója károsodik, gyakoriak a gombás bőr- és nyálkahártya-fertőzések, illetve az ezek talaján kialakuló bakteriális fertőzések.

A cukorbetegség szövődményei:

 2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint lassan emelkedik, az előbb említett tünetek ritkán alakulnak ki, gyakran csak a késői szövődmények alapján derül ki a betegség. A tartósan magasabb vércukorszint a szervezetkülönböző fehérjéit károsítja.

Gyakoribb szövődmények (hosszú távú szövődmények)

A cukorbetegség hosszú távú szövődményei fokozatosan alakulnak ki. Minél régebb óta áll fenn a 2-es típusú cukorbetegség és minél kevésbé van a vércukorszint egyensúlyban tartva, annál nagyobb a szövődmények kockázata. Elhanyagolt esetben idővel a cukorbetegség szövődményei akadályozzák a normális életvitelt, és veszélyeztetik az életet is.

Szív- és érrendszeri betegségek a diabéteszben

A cukorbetegség drámaian növeli a különböző kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, ide értve a koszorúsér betegséget, a  szívinfarktus, a  stroke-ot, az artériák szűkületét (atherosclerosis) és a magas vérnyomást. Sőt, egy 2007-ben végzett vizsgálat szerint a stroke kockázata megduplázódik a 2-es típusú cukorbetegség első öt évében. A cukorbetegek kb. háromnegyede valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel kapcsolatos ok miatt hal meg.

Idegkárosodás (neuropátia)

Az érpályában keringő túl sok cukor károsítja az idegeket tápláló kiserek falát. Ez leggyakrabban az alsó végtagban okoz először tüneteket, külső ingerek tompább érzékelése, bizsergés, hangyamászás vagy egyenesen égő jellegű fájdalom formájában, ami először a lábujjak hegyén kezdődik, majd hónapok, évek alatt folyamatosan terjed felfelé. Ha ezt nem kezelik, előfordulhat, hogy az érintett láb teljesen érzéketlen lesz. Károsodás más idegeken is kialakulhat. Az emésztést szabályozó idegek károsodása esetén pl. émelygés, hányás, hasmenés és székrekedés alakulhat ki. Elégtelen kezelés esetén férfiaknál gyakori a merevedési zavar kialakulása is.

Vesekárosodás (nefropátia)

A vesék több millió pici eret tartalmaznak, amin keresztül a vérben felhalmozódott salakanyagok kiszűrődnek a vizeletbe. Az elhanyagolt cukorbetegség károsítja ezt a finom szűrő-rendszert. Korai tünetként albumin (a legkisebb fehérje a vérben) és podociták (a vese egy sejttípusa) jelennek meg a vizeletben. Súlyos károsodás esetén veseelégtelenség alakulhat ki, melynek végstádiumában a beteg művesekezelésre (dialízis) szorul. Egészséges idegen vese beültetése (vesetranszplantáció) megoldást jelenthet.

Szemkárosodás

A cukorbetegség károsíthatja a retina kisereit is (diabéteszes retinopátia), ami akár vaksághoz vezethet. A cukorbaj fokozza számos más szembetegség, pl. a szürke- és a zöldhályog kialakulásának kockázatát is.

Lábkárosodás

Az idegek és az erek károsodása az alsó végtagban fokozza az itt megjelenő szövődmények kockázatát. Kezeletlen esetben a lábon keletkező sérülések, hólyagok könnyen felülfertőződhetnek. Súlyosabb károsodás esetén a lábujjak, a lábfej, illetve a teljes láb amputálására is sor kerülhet.

Bőr- és szájbetegségek

A cukorbetegség érzékenyebbé tesz a különböző bőrbetegségekkel szemben, ide értve a bakteriális, gombás fertőzéseket és a különböző viszketéseket. További probléma lehet a fogíny fertőződése, különösen nem megfelelő szájhigiénia esetén.

Csontritkulás (oszteoporózis)

A cukorbetegség eredményeként a csont sűrűsége a normális alá csökkenhet, így csontritkulás alakulhat ki.

Terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbajnak hívják a terhesség alatt felfedezett diabetest. A fogamzó képes korú nők kb. 0,3 százaléka ismerten cukorbeteg. Túlnyomó többségüknél 1. típusú cukorbetegség áll fenn, ahol teljes az inzulinhiány és ezen betegek inzulinkezelésben részesülnek. Igen ritka az, hogy fiatal korban olyan cukorbetegség alakul ki, amely diétával vagy tablettával egyensúlyban tartható.

Új kollekció

Magas vércukor – gyakori komplikációk

Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegség a terhesség ellenjavallatát jelentette a magzati és az anyai veszélyek miatt. Rosszul kezelt és nem megfelelően ellenőrzött diabéteszeseknél ma is előfordulnak súlyos komplikációk. Ilyenkor gyakori a spontán vetélés, a méhen belüli elhalás és a koraszülés. Az anyát jobban veszélyeztetik a terhesség alatti fertőzések, nő a terhességi vizenyő és a magas vérnyomás esélye.

Az anya „önmérgeződése” (toxikózis) életet veszélyeztető állapot. A túl magas vércukor az embrióban megzavarja a szervtelepek normális kifejlődését, ezért a legkülönfélébb fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő.

Ha magas az anyai vércukor, a magzatba is nagy mennyiség jut, a magzati hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésre kényszerül, ez a zsigerek megnagyobbodásához és fokozott zsírlerakódáshoz vezet. Így alakulhat ki a ma már szerencsére ritkán látott „óriásmagzat” (macrosomia). Macrosomia esetén a születést követő tartósan alacsony vércukorérték görcsöket okozhat, emellett légzési elégtelenség is kialakulhat. Az 1. típusú cukorbetegség öröklésének kockázata igen csekély.

Jó vércukor – szövődménymentes terhesség

A magzati és az anyai komplikációk azonban szinte teljesen kiküszöbölhetők akkor, ha az anyának normálisak a vércukorértékei. A gyermeket vállalni akaró cukorbeteg nők intenzív gondozását már a tervezett fogamzás előtt meg kell kezdeni. Már ekkor is törekedni kell a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly elérésére.

A vércukorértéknek a normálist a legjobban megközelítőnek kell lennie. A négy és 8,5 mmol/l közötti értékeket célozzuk meg, a vércukorátlagot mutató hemoglobin A1C 6 százalék alatti legyen. Ha a beteg tablettát szed, azt magzatkárosító hatása miatt jóval a tervezett terhesség előtt le kell állítani és inzulinkezelést kell elkezdeni.

Alapelv tehát az, hogy ne „véletlenül” essen teherbe a cukorbeteg! Amíg nem jó a cukoranyagcsere, addig biztonságos fogamzásgátlásról kell gondoskodni. A súlyos szemfenéki elváltozások, előrehaladott vesekárosodás ma is a terhesség ellenjavallatát jelenti. Enyhébb szövődmények esetén jól beállított cukorbeteg nőnél a terhesség engedélyezhető. Az enyhe szövődmények megfelelő gondozás mellett nem szoktak súlyosbodni.

Teendők a terhesség idején

Fontos a terhesség korai felismerése. Amennyiben cukorbetegnél terhesség igazolódott, olyan központba kell irányítani, ahol felkészültek az egész terhesség alatti gondozásra, ellátásra. Itt rendelkezésre áll diabetológus, szülész-nőgyógyász, szemész stb.. A belgyógyász, diabetológus legfontosabb feladata a terhesség alatt a normális vércukor biztosítása.

Az egészséges terheseken a vércukor kissé alacsonyabb a normálisnál. Ugyanezt kívánjuk elérni cukorbeteg terheseinknél is. 3,5-4,5 étkezés előtti és 4-7 mmol/l étkezés utáni vércukor elérése a célunk, emellett a vizeletben se ürüljön cukor. A cél eléréséhez figyelembe kell venni, hogy a terhesség ideje alatt a hormonális változások miatt az inzulinigény jelentősen megnő. A terhesség 12-34. hete között hetente több mint 5 százalékkal kell emelni az inzulinadagot.

Intenzív inzulinkezelés

Cukorbetegség melletti terhesség csak „intenzív” inzulinkezelés mellett valósítható meg, ami főétkezés előtt adott gyors hatású és napi 1-3 alkalommal adott közepes hatású inzulinbevitelt jelent. A betegnek rendelkeznie kell vércukormérővel, legalább 3-5-ször szükséges önellenőrzés naponta.

Szövődménymentes esetben hetente diabetológiai, kéthetente szülészeti ellenőrzés ajánlott. Ha nincs komplikáció, szülészeti intézetbe a felvétel csak a terhesség utolsó heteiben szükséges. A szülés után a kismama inzulinigénye hirtelen lecsökken, az adandó inzulinmennyiség néhány nap alatt eléri a terhesség előttit. Ebben az időszakban az inzulinmennyiség fokozatos csökkentése mellett intenzív vércukorönkontroll szükséges a hirtelen vércukoresés (hypoglykaemia) kivédésére.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően minden kismamánál hazánkban is a terhesség 24. és 28. hete között terheléses vércukorvizsgálatot végzünk.75 g szőlőcukor elfogyasztása után 2 órával, ha a vércukorérték nagyobb 11 mmol/l-nél, akkor cukorbetegséget állapítunk meg. Ha a 2 órás érték 7,8 és 11 mmol/l között van, csökkent glukóztoleranciáról beszélünk.

A szűrést korábban kell végezni, és szükség szerint a későbbiekben esetleg meg kell ismételni azoknál, akiknél fokozott a gestatiós diabetes kialakulásának kockázata. Idetartoznak azok a terhes nők,

  • 1. akiknek családjában halmozottan fordul elő diabétesz,
  • 2. akiknek korábbi terhességük alatt gestatiós diabetesük volt,
  • 3. akiknek korábbi terhességük „ok nélkül” megszakadt,
  • 4. akiknél a korábbi terhességből született gyermek súlya meghaladta a 4000 grammot,
  • 5. akik elhízottak,
  • 6. akik magas vérnyomásosak,
  • 7. akiknek zsíranyagcsere-zavaruk van,
  • 8. akik fejlődési rendellenességben szenvedő gyermeket szültek,
  • 9. akik harminc évnél idősebbek.

A cukorbetegség kezelésének alappillére a diéta

Ha terhességi cukorbaj igazolódik, a kezelés alapvető feladata a normális vércukor biztosítása a szövődmények megelőzése miatt. Célunk, hogy a vércukorérték 3 mmol/l és 7 mmol/l közötti legyen, vagyis az egészséges terhesekre jellemző értéket érjünk el. A kezelés alappillére a diéta. Van, amikor ez önmagában is elegendő.

A nagyobb vércukor-ingadozás elkerülése végett napi hatszori étkezés kívánatos. Napi 140-180 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet kell tartani. Ügyelni kell az optimális kalória bevitelre, elkerülendő a felesleges testsúlynövekedést.

A rost dús táplálkozás egyrészt lassítja a szénhidrátok felszívódását, másrészt a terhesség alatt nem ritka székrekedésre is jótékony hatású. „Profi” dietetikussal történő konzultáció sokat segíthet a diétás ismeretek megszerzésében és alkalmazásában, a mindennapi gyakorlatban.

Mikor szorul a cukorbetegség-ben szenvedő inzulinra?

Ha korrekt diéta mellett is magasabbak az étkezés utáni vércukorértékek 7 mmol/l-nél, akkor inzulinkezelést kell bevezetni. Sajnos semmilyen tablettás készítmény nem alkalmazható terhesség alatt magzatkárosító hatásuk miatt. Az inzulint „intenzív” formában adagoljuk, illetve adagolja magának a kismama.

Ez étkezés előtti, gyors hatású és szükség szerint reggel-este „közepes” hatású inzulinadást jelent. Az adag változik, a terhesség előrehaladtával általában nő az inzulinszükséglet. A megfelelő kezeléshez elengedhetetlen az otthoni vércukor-önellenőrzés, és hetente a kezelési stratégia megbeszélése diabetológus szakorvossal.

Szülés után, az anyai szervezet inzulin ellen ható hormonszintjeinek normalizálódásával a cukoranyagcsere lényegesen javul. Az inzulinkezelés folytatása csak igen ritkán szükséges. Természetesen az anya továbbra is diétázik. A végleges minősítést és a további ellenőrzési kezelési stratégiát a szülést követő 6-8 héttel elvégzett vércukorterhelés után tudjuk eldönteni.

A cukorbetegség jellemzői, hogy:

– nincs csökkent glükóz-intoleranciához hasonló, „köztes” állapot, vagy cukorbeteg az illető vagy nem,

– a vércukorszint kontrollja a magzati károsodás megelőzése érdekében sokkal szigorúbb,

– a kezelés vagy diéta, vagy inzulin, a tabletta nem jöhet szóba,

– a betegség a szülés után elmúlhat, a kismamákat a 24-28. hét között szűrni kell, a terhességi cukorbetegek követése a szülés után is fontos.

Fontos a cukorbetegség-gel kapcsolatban:

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények megelőzését jelenti. Az egyre korszerűbb tabletták, inzulinok és adagolási módszerek térhódításával a betegek kezelése és így együttműködési készsége jelentősen javult, mely egyre javuló életkilátásokat is von maga után.

A cukorbetegnél tapasztalható eszméletvesztést okozhatja az anyagcsere összeomlása nagyon magas vércukorszinttel (hiperglikémiás kóma) vagy az erősen lezuhant vércukor-szint (hipoglikémiás kóma). A hiperglikémiás kóma azonnali kórházi ápolást igényel. A hipoglikémia cukor adására rövid idő alatt megszűnik.

A kiserek keringési elégtelensége miatt feltétlenül gondoskodjunk kényelmes ruházatról, cipőről, melyek segítségével a bőr sérülései megelőzhetőek.
A cukorbeteg mindig tartson magánál kockacukrot az esetleges hipoglikémiás rosszullét kivédésére.

A cukorbetegség-nél fontos a szűrővizsgálat!

Diéta (200 g szénhidrát/nap), 3 fő étkezés, 2-3 mellékétkezés. Tilos mindennemű cukor, és cukortartalmú édesség. Gyümölccsel is vigyázni kell (szőlő, dinnye), savanyúbb almát lehet enni. Fehérjét, zöldségfélét lehet fogyasztani.

Étrend cukorbetegeknek:

1. nap

Reggeli:

– Tejeskávé 3 dl: (tej 1,5% 1 dl, kávéfőzet 1 dl, édesítő)

– Körözött 70 g: (félzsíros tehéntúró 60 g, kefír 30 g, vöröshagyma, fűszerpaprika, só, köménymag)

– rozskenyér 60 g

– zöldpaprika 100 g

Tízórai:

– Kefir zabkorpával: (kefir 1 dl, zabkorpa 10 g)

Ebéd:

– Almaleves: (alma 100 g, liszt 10 g, zsírszegény tejföl 30 ml, polisett, citromlé, citromhéj, fahéj, szegfűszeg)

– Rostonsült hal: (tonhal 100 g, olaj 5 g)

– Burgonyahab: (burgonya 150 g)

– Káposztasaláta: (fejes káposzta 200 g, vöröshagyma, ecet, édesítő, kömény, só)

Uzsonna:

– Golden gyümölcslé 2 dl

Vacsora:

– Zöldbabfőzelék: (mirelit vagy friss zöldbab 250 g, liszt 10 dkg, kefir 30 g, vöröshagyma, fűszerpaprika, só, ecet, édesítő)

– Fóliában sült hús: (sovány sertéshús 80 g, olaj 5 g, só, kömény)

2. napnap

Reggeli:

– 1,5 %-os tej 2 dl

– Baromfi sonka 40 g

– rozskenyér 60 g

– paradicsom

Tízórai:

– Gyümölcssaláta (alma 100 g, narancs 50 g, málna 100 g)

Ebéd:

– Zöldségleves: (marhacsont 50 g, sárgarépa 50 g, petrezselyemgyökér 30 g, zeller 10 g, karalábé 20 g, vöröshagyma, petrezselyemzöld, só)

– Főtt marha: (sovány marhahús 80 g)

– Kelkáposzta főzelék: (kelkáposzta 250 g, burgonya 50 g, olaj 5 g, liszt 5 g, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, köménymag, só)

Homemode.hu

Uzsonna:

– Zabpelyhes gyümölcsjoghurt: (gyümölcsjoghurt 2 dl, zabpehely 10 g)

Vacsora:

– Citromos tea 3 ml (édesítővel)

– Baromfi virsli 100 g

– Mustár 30 g

– Rozskenyér 60 g

3. nap

Reggeli:

– Tej 1,5 %-os 2 dl

– Köményes sajt 40 g

– Delma light 10 g

– Kígyóuborka 100 g

– Félbarna kenyér 60 g

Tízórai:

– Őszibarack 200 g

Ebéd:

– Töltött paprika, paradicsommártás: (sovány sertéshús 60 g, rizs 20 g, zöldpaprika 200 g, paradicsom 200 g, liszt 10 g, olaj 5 g, vöröshagyma 10 g, fűszerpaprika, só, fehérbors tojásfehérje)

– Főtt burgonya: (burgonya 100 g)

Uzsonna:

– Narancs 150 g

Vacsora:

– Grill csirke: (csirkecomb 100 g, só, grill, fűszerkeverék)

– Csőben sült karfiol: (karfiol 250 g, kefir 1 dl, fűszerpaprika, só).

cukorbetegség, cukorbetegség, cukorbetegség

Kapcsolódó képek: